• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čakša: Nodrošināt bērnus ar labiem latviešu valodas nesējiem ir izaicinājums

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:59, 01.08.2023


Vienotas skolas ieviešanā, iespējams, jārunā par nopietnākām valodas prasībām pirmsskolas auklēm, tādu viedokli pauda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), kura šodien Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.


Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministre norādīja, ka ar Valsts prezidentu pārrunāta vienotas skolas koncepta ieviešana. Paredzēts, ka no 1.septembra izglītības process tikai valsts valodā tiks īstenots pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7.klasē.

Rinkēvičs informēts arī par galvenajām problēmām, piemēram, rast papildu finansējumu skolotājiem, lai tos atbalstītu pagarinātās dienas grupās, gan mācību procesā, iesaistot skolotāju palīgus. Ministre atzina, ka viens no izaicinājumiem ir nodrošināt bērnus ar labiem latviešu valodas nesējiem.

Čakša norādīja, ka katra skola ir jāvērtē individuāli, jo direktors ar vides radīšanu vai nu palīdz vai nepalīdz pāriet uz mācībām valsts valodā. Tāpat, ministres ieskatā, sabiedrībai ir jāpalīdz integrēt bērni un ar viņiem jārunā latviešu valodā.

"Atkāpes no šīs prasības nebūs. Jā, tas prasīs laiku, izglītības procesā būs jāinvestē un jāsniedz visa vajadzīgā palīdzība. Jau patlaban notiek nometnes skolotājiem un bērniem. Tāpat tiek gatavoti mācību materiāli, kuriem, iespējams, bija jābūt gataviem ātrāk, bet tādi noteikti būs," sacīja Čakša.

Izglītības un zinātnes ministre ar Valsts prezidentu pārrunājusi kompleksus risinājumus, lai uzlabotu izglītības kvalitāti. Pēc Čakšas paustā, prezidents ir norūpējies par centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā un latviešu valodā.

"Jāmeklē risinājumi, runājot gan par skolotāju sagatavošanas kvalitāti, mācību līdzekļu pieejamību. Ne mazāk no svara ir arī tas, cik labi pašvaldības māk izmantot finanšu līdzekļus, ieguldot gan cilvēkresursos, gan tehniskajā nodrošinājumā," sacīja ministre.

Puses pārrunājušas jautājumus par "Skola 2030" programmu, kur Latvijas vēsture būtu kā atsevišķs mācību priekšmets, lai audzinātu jauniešus patriotiskus. Tāpat ministre un prezidents pārrunājuši jautājumus, kas attiecas uz augstāko izglītību, zinātni.

Taujāta, vai Izglītības un zinātnes ministrija varētu nākt pretim pierobežas skolām un atteikties no prasības pēc noteikta skolēnu skaita, Čakša norādīja, ka jābūt speciālai finanšu programmai, lai bērni, neatkarīgi no to skaita, saņemtu kvalitatīvu izglītību.

"Esmu iecerējusi piedāvāt nevis mazināt kritērijus, bet gan piemaksāt, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību. Mēs runājam par konkrētu bērnu skaitu, lai pretī būtu pedagoģiskās slodzes. Mēs ejam uz programmu finansējumu. Atsevišķās skolas, kas atrodas austrumu pierobežā, varētu uzskatīt par izņēmumiem, ja mēs vienojamies par speciālu Austrumu programmu, ar kuru izglītība tiek finansēta," sacīja Čakša.

Ministres ieskatā, pats svarīgākais ir nodrošināt bērnus ar vienādām iespējām, neatkarīgi no tā, vai viņi mācās pierobežas skolā, vai skolā Latvijas vidienē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).