• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vēstniece: Vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Līča reģionu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:05, 30.07.2023


Aizvadīto gadu laikā vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Persijas līča reģionu, norādīja jaunā Latvijas vēstniece Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) Dana Goldfinča.


Foto: LETA

Viņa atzīmē, ka Latviju un AAE vieno draudzīgas attiecības gandrīz 30 gadus - diplomātiskās attiecības tika nodibinātas 1995.gadā. Savukārt Latvijas vēstniecība Abū Dabī darbojas no 2014.gada 1.septembra. Tā ir pirmā un patlaban vienīgā Latvijas vēstniecība Līča valstīs.

Vēstniece norāda, ka AAE ir ne tikai viena no ekonomiski spēcīgākajām Līča reģiona valstīm, bet arī viena no atvērtākajām ekonomikām pasaulē. Tādēļ, Goldfinčas ieskatā, ir jāturpina darbs ekonomisko attiecību attīstīšanā, tostarp veicinot Latvijas atpazīstamību un atbalstot tos Latvijas uzņēmējus, kuri vēlas ienākt reģiona tirgū.

"AAE pozicionē sevi kā modernu un ar augstākajām tehnoloģijām bagātu valsti, attiecīgi jāpievērš īpaša uzmanība sektoriem ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, viedajām un zaļajām tehnoloģijām, bioekonomikai un farmācijai. Tāpat ir jāturpina veicināt eksporta iespējas Latvijas pārtikas ražotājiem," pauž vēstniece, iepazīstinot ar darba prioritātēm.

Goldfinča atzīmē, ka līdz ar straujo ekonomisko izaugsmi Līča valstīs un divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanos, pieaug arī Latvijas valstspiederīgo skaits šajā reģionā. Viens no viņas uzdevumiem būšot uzturēt saikni ar Latvijas diasporas pārstāvjiem, lai ne tikai stiprinātu viņu saikni ar Latviju, bet arī veicinātu ekonomisko sadarbību. Vienlaikus jāturpina darbs tūristu piesaistīšanai no Līča valstīm, tostarp izmantojot tiešā avioreisa no Rīgas uz Dubaiju sniegtās iespējas.

Tāpat vēstniece norāda, ka Krievijas kara Ukrainā kontekstā ir būtiski stiprināt un uzturēt politisko dialogu gan ar tuviem, gan tālākiem sadarbības partneriem, tostarp, lai skaidrotu Latvijas nostāju un veicinātu dziļāku izpratni par reģiona drošības izaicinājumiem. Goldfinča uzsver, ka ir svarīgi runāt arī par Krievijas kara Ukrainā globālajām sekām un meklēt iespējas to pārvarēšanā, lai mazinātu ietekmi uz ievainojamākajiem cilvēkiem pasaulē.

Viņa vērš uzmanību arīdzan uz to, ka šogad Dubaijā no 30.novembra līdz 12.decembrim norisināsies ANO Klimata pārmaiņu konference, lai mobilizētu globālo spēlētāju rīcību aktīvākai emisiju samazināšanai līdz 2030.gadam, un tajā aktīvi piedalīsies arī Latvija.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī 27.jūlijā pasniedza akreditācijas vēstuli nākamajai Latvijas vēstniecei AAE.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), kopš karjeras sākuma diplomātiskajā dienestā 1998.gadā Goldfinča ir strādājusi ĀM Konsulārajā departamentā, Āzijas, Āfrikas un Okeānijas valstu nodaļā, vadījusi Āzijas un Okeānijas valstu nodaļu, kā arī bijusi pārstāvniecības vadītāja vietniece Latvijas vēstniecībās Ķīnā un Japānā. Tāpat Goldfinča ir piedalījusies ASV Valsts departamenta Transatlantiskās diplomātijas programmā.

No 2019. līdz 2023.gadam Goldfinča bija Ministru prezidenta padomniece ārlietu jautājumos, līdz šim - ĀM Politiskā direktora biroja padomniece.

Nākamā vēstniece ieguvusi bakalaura grādu ķīniešu valodā un sociālo zinātņu maģistra grādu politikas zinātnē Latvijas Universitātē, kā arī maģistra grādu politikas analīzē Saitamas Universitātē Japānā.

Goldfinča nomaina līdzšinējo vēstnieku Ati Sjanītu, kurš amatā ir kopš 2019.gada.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.