• Mariss,
  • Matīss,
  • Modris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VNĪ: Rīgas pils konventa restaurācija un pārbūve tuvojas noslēguma fāzei

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 23:58, 20.07.2023


Rīgas pils konventa restaurācija un pārbūve tuvojas noslēguma fāzei, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvji.



VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs norāda, ka teju ir pabeigta restaurējamo un jauno dēļu grīdu izbūve, vēsturiskajā remtera zalē sienu apdares darbi, inženierkomunikāciju iestrāde, kā arī noņemts būvžogs Daugavas gātes pusē. Vienlaikus turpinās iekštelpu virsmu restaurācijas darbi.

Viņš atzīmē, ka darbi notiek raitāk nekā plānots, un patlaban pabeigti aptuveni 85% no pirmo divu kārtu kopējā darbu apjoma.

"Katrā no projektiem meklējam ilgtspējīgus risinājumus un domājam par resursu saprātīgu izmantošanu. Piemēram, no demontētajām koka sijām izgatavoti soli vestibilos, no jumta demontētajām kapara loksnēm izgatavotas Latvijas Nacionālais vēstures muzeja suvenīra veikala mēbeles, kā arī no kopējo grīdas dēļu apjoma gandrīz 80% tiek tieši atjaunoti, tādejādi ne tikai saglabājot vēsturisko mantojumu, bet arī taupot resursus," skaidro Griškevičs.

Vienlaikus VNĪ pārstāvji informē, ka noslēdzošajā darba posmā plānots turpināt darbu pie logu un virsmu restaurācijas, metāla konstrukciju montāžas, dolomīta plākšņu, cementa flīžu, stikloto iekšsienu un durvju montāžas.

Rīgas pilī kopumā ikdienā strādā vidēji 95 strādnieki, tostarp liels skaits augsti kvalificētu restauratoru, informē VNĪ.

Pilnsabiedrības "Rīgas Pils Kastelas projekts" arhitekte Ilona Markuse piebilst, ka remtera telpā jeb kādreizējā ēdamzālē sienas ir nokrāsotas maksimāli neitrālas, viegli akcentējot iecerēto pārseguma zonu, un saglabājot attīrīšanas laikā atklāto 16.gadsimta apmetumu. Vienlaikus Austrumu sienā ir atstāta mūrlata, bet atklātie 19.gadsimta košie krāsojuma fragmenti tika nosegti, lai siena būtu viendabīgāka.

Tāpat viņa informē, ka ir izveidotas divas slēpto durvju ailes, kas tiks izvietotas sienas plaknē. Darbi turpinās virs kāpnēm, kur tiek veikta mūra pastiprināšana ar stiegrošanu.

VNĪ arī norāda, ka atklātas dažādas vēsturiskās liecības. Nozīmīgākās no tām ir 600 gadus senā karstā gaisa jeb hipokausta krāsns, dažādu būvperiodu vēsturiskās apdares liecības, iepriekš neapzināti sienu apdares fragmenti kapelā un remtera zālē, kā arī tiek eksponēts 16.gadsmita vēsturiskais mūris dienvidu fasādes pusē.

Kopējā Rīgas pils kastelas būvprojekta platība ir 11 900 kvadrātmetru. Patlaban tiek atjaunoti 6700 kvadrātmetru, no kuriem 4400 tiks nodoti ekspluatācijā. Pārējie 5200 kvadrātmetru pirmajā un otrajā kārtā netiek atjaunoti - to paredzēts īstenot nākamajās pils atjaunošanas kārtās. Nākamajā projekta kārtā tiks restaurētas un pārbūvētas atlikušās kastelas telpas, lai pilī iekārtotu arī Latvijas vēstures pamatekspozīciju.

Rīgas pils kastelas pirmās un otrās kārtas būvdarbus, ieguldot Kultūras ministrijas piesaistīto valsts budžeta finansējumu, veic AS "LNK Industries". Projekta kopējais budžets ir gandrīz 26 miljoni eiro.

Rīgas pils kastelas atjaunošana tiek veikta pēc PS "Rīgas Pils Kastelas projekts" izstrādātā būvprojekta. Projektu paredzēts pabeigt 2024.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Kultūra «‎Skaņu mežs» piedāvā unikālu koncertu un meistarklašu pieredzi (+VIDEO)

Šis pasākumu cikls ir vietējo studentu, mūziķu un mākslinieku, kā arī gluži vienkārši klausītāju un skatītāju iespēja.

Sabiedrība Rosina likvidēt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes

Apvienotais saraksts sagatavojis grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā.

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.