• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Divu Ziemeļvalstu uzņemšana palielinās NATO krasta līniju par 4378 km (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:16, 20.07.2023


Baltijas valstis tagad var mazāk uztraukties par Krievijas draudiem, sacīja ģenerālis Graube.


SAAB virsskaņas iznīcinātāji dažu minūšu laikā spēs sasniegt jebkuru Baltijas piekrastes nostūri.

Pēc Zviedrijas un Somijas uzņemšanas NATO militāri politiskās alianses ģeopolitiskais stāvoklis Baltijā radikāli mainījās. Abu valstu platība ir attiecīgi 410 un 338 tūkstoši kvadrātkilometru. Kopā tas ir 12 Latvijas!

Zviedrijas krasta līnija ir 3128 km gara, Somiju jūra apskalo 1250 km garumā.

"Zviedrijas militāro lidlauku izmantošana vai pretgaisa aizsardzības sistēnu esamība, to pašu "Patriot", piemerām, Gotlandē vai Zviedrijas piekrastē ļoti nopietni pastiprina Latvijas drošību tai skaitā, jo distancei, reaģēšanas ātrumam ir būtiska nozīme", - pauž aizsardzības eksperts, ģenerālis Raimonds Graube.

Kā norādīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Graube, šobrīd militārās alianses aizsardzības perimetrs iegūst nepieciešamo stratēģisko dziļumu, un Baltijas valstis vairs neatradīsies NATO perifērijā.

Zviedrijā ir arī spēcīgs militāri rūpnieciskais komplekss.

Zviedrijas aviobūves uzņēmums “Saab” Zviedrijas un Brazīlijas gaisa spēku vadībai prezentējis pirmos sešus sērijveidā ražotos iznīcinātājus “Gripen E”. Šīs jaunākās paaudzes lidmašīnas jau tuvākajā laikā nonāks Zviedrijas Gaisa spēku rīcībā. No kopumā sešiem pirmajiem kompānijas “Saab” ražotajiem iznīcinātājiem “Gripen E” četrus paredzēts piegādāt Brazīlijas bruņotajiem spēkiem, bet atlikušos divus – Zviedrijas gaisa spēkiem.

“Šīs piegādes ir īpaši svarīgas Zviedrijas gaisa spēku spēju palielināšanai, kā arī valsts aizsardzības stiprināšanai. Ar iznīcinātājiem JAS 39 “Gripen E” nonākšanu bruņojumā, Zviedrijas aizsardzības spējas nozīmīgi pieaugs, ļaujot mums veidot gan spēcīgākus, gan taktiskajā ziņā pārākus gaisa spēkus,” sacīja Zviedrijas Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Karls Johans Edstroms

Artilērijas sistēma Archer (zviedru: BAE Systems Archer, Artillerisystem 08 Archer) ir Zviedrijā izstrādāta un ražota artilērijas sistēma, kurā ietilpst uz smagās automašīnas uzmontēta lafete un 155 mm haubice. 2023. gada janvārī Zviedrija apņēmās sākt Archer piegādes Ukrainai, lai tā atvairītu Krievijas iebrukumu.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Pasaule Latvijas amatpersonas piedalīsies NATO samitā

Vašingtonā, ASV, no šodienas līdz ceturtdienai, 11.jūlijam, norisināsies NATO samits, uz kuru dosies arī Latvijas delegācija Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča vadībā.

Pasaule Mieriņa piedalīsies NATO parlamentārajā samitā ASV

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) līdz 9.jūlijam uzturēsies ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur piedalīsies ASV Kongresa Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Maika Džonsona rīkotajā NATO dalībvalstu parlamentārajā samitā.

Sabiedrība Braže: Latvijas galvenā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana

Latvijas galvenā šonedēļ gaidāmā NATO samita prioritāte ir valsts drošības stiprināšana, ieviešot alianses kopīgo militāro stratēģiju, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Pasaule Valsts prezidents ar Latvijas delegāciju dosies uz NATO samitu Vašingtonā

Vašingtonā, ASV, no 9.jūlija līdz 11.jūlijam norisināsies NATO samits, kurā Latvijas delegācijas vadītājs būs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.