• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Divu Ziemeļvalstu uzņemšana palielinās NATO krasta līniju par 4378 km (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:16, 20.07.2023


Baltijas valstis tagad var mazāk uztraukties par Krievijas draudiem, sacīja ģenerālis Graube.


SAAB virsskaņas iznīcinātāji dažu minūšu laikā spēs sasniegt jebkuru Baltijas piekrastes nostūri.

Pēc Zviedrijas un Somijas uzņemšanas NATO militāri politiskās alianses ģeopolitiskais stāvoklis Baltijā radikāli mainījās. Abu valstu platība ir attiecīgi 410 un 338 tūkstoši kvadrātkilometru. Kopā tas ir 12 Latvijas!

Zviedrijas krasta līnija ir 3128 km gara, Somiju jūra apskalo 1250 km garumā.

"Zviedrijas militāro lidlauku izmantošana vai pretgaisa aizsardzības sistēnu esamība, to pašu "Patriot", piemerām, Gotlandē vai Zviedrijas piekrastē ļoti nopietni pastiprina Latvijas drošību tai skaitā, jo distancei, reaģēšanas ātrumam ir būtiska nozīme", - pauž aizsardzības eksperts, ģenerālis Raimonds Graube.

Kā norādīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Graube, šobrīd militārās alianses aizsardzības perimetrs iegūst nepieciešamo stratēģisko dziļumu, un Baltijas valstis vairs neatradīsies NATO perifērijā.

Zviedrijā ir arī spēcīgs militāri rūpnieciskais komplekss.

Zviedrijas aviobūves uzņēmums “Saab” Zviedrijas un Brazīlijas gaisa spēku vadībai prezentējis pirmos sešus sērijveidā ražotos iznīcinātājus “Gripen E”. Šīs jaunākās paaudzes lidmašīnas jau tuvākajā laikā nonāks Zviedrijas Gaisa spēku rīcībā. No kopumā sešiem pirmajiem kompānijas “Saab” ražotajiem iznīcinātājiem “Gripen E” četrus paredzēts piegādāt Brazīlijas bruņotajiem spēkiem, bet atlikušos divus – Zviedrijas gaisa spēkiem.

“Šīs piegādes ir īpaši svarīgas Zviedrijas gaisa spēku spēju palielināšanai, kā arī valsts aizsardzības stiprināšanai. Ar iznīcinātājiem JAS 39 “Gripen E” nonākšanu bruņojumā, Zviedrijas aizsardzības spējas nozīmīgi pieaugs, ļaujot mums veidot gan spēcīgākus, gan taktiskajā ziņā pārākus gaisa spēkus,” sacīja Zviedrijas Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Karls Johans Edstroms

Artilērijas sistēma Archer (zviedru: BAE Systems Archer, Artillerisystem 08 Archer) ir Zviedrijā izstrādāta un ražota artilērijas sistēma, kurā ietilpst uz smagās automašīnas uzmontēta lafete un 155 mm haubice. 2023. gada janvārī Zviedrija apņēmās sākt Archer piegādes Ukrainai, lai tā atvairītu Krievijas iebrukumu.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Sabiedrība Militārajā bāzē "Ādaži" atzīmēs NATO 75.gadadienu

NATO tika dibināta tieši pirms 75 gadiem - 1949.gada 4.aprīlī.

Pasaule FT: NATO plāno 100 miljardu dolāru militāro palīdzību Ukrainai

NATO izstrādā plānus par piecu gadu militārās palīdzības pakotnes nodrošināšanu Ukrainai 100 miljardu ASV dolāru apmērā, lai pasargātu to no "politisku pārmaiņu vējiem" iespējamas Donalda Trampa otrās prezidentūras gadījumā, ziņoja laikraksts "Financial Times" (FT).

Sabiedrība Rīgas pilī atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO

Rīgas pilī šodien atzīmēs divdesmito gadadienu kopš Latvijas iestāšanās NATO, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Pasaule Tramps sola nepamest NATO, kamēr dalībvalstis maksā savu daļu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās, viņš nepametīs NATO, kamēr vien alianses Eiropas partneri maksā savu daļu.