• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas Komisija atzinīgi novērtējusi KNAB

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:20, 13.07.2023


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina efektīvi risināt pretkorupcijas jautājumus, secinājusi Eiropas Komisija 2023.gada ziņojumā par tiesiskumu.



Tāpat ziņojumā atzinīgi novērtētas veiktās darbības pretkorupcijas politikas plānošanas jomā, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2023.-2025.gadam pieņemšanā un tā uzdevumu izpildē.

Eiropas Komisija īpaši akcentējusi KNAB efektīvo darbu korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā, tostarp tiesību aktu izstrādē un pilnveidošanā, panākot vairākas nozīmīgas izmaiņas.

Pozitīvi novērtēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2023.-2025.gadam pieņemšana un sekmīga tajā ietverto uzdevumu faktiskā ieviešana, kā arī likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pašvaldības domju deputātiem noteikto ienākumu gūšanas ierobežojumu paplašināšana.

Tāpat Eiropas Komisija sniegusi pozitīvu vērtējumu arī citām KNAB īstenotajām darbībām korupcijas mazināšanā, tostarp sasniegtajiem rezultatīvajiem rādītājiem un starpinstitucionālās sadarbības nostiprināšanai, sniedzot atbalstu sabiedrotajiem, piemēram, Eiropas Prokuratūrai tās uzsāktajos kriminālprocesos.

Eiropas Komisija ir uzsvērusi valsts amatpersonu deklarāciju sistēmas sekmīgu darbību, tajā skaitā ieviestos deklarāciju pārbaudes mehānismus. Šai sistēmai, kuras pārzinis ir Valsts ieņēmumu dienests (VID), ir pastarpināta sasaiste ar interešu konflikta novēršanas regulējumu, un tās publiskā pieejamība kalpo kā nozīmīgs preventīvs instruments interešu konflikta un korupcijas novēršanā.

VID vai sabiedrība, konstatējot kādu šī normatīvā regulējuma pārkāpumu, informē KNAB, kas saņemto informāciju izvērtē savas kompetences ietvaros.

Vienlaikus Eiropas Komisija atzinīgi novērtējusi Latvijas ievērojamo darbu pie interešu pārstāvības atklātības jeb tā dēvētās lobēšanas nostiprināšanas normatīvajā regulējumā. Eiropas Komisijas ieskatā, Latvijai jāturpina uzsāktais darbs, nodrošinot tiesību akta efektīvu ieviešanu, tostarp, izveidot īpašu interešu pārstāvības reģistru. Pozitīvi novērtēts arī darbs dažādos integritātes jautājumos, kuri saistīti ar augstākās izpildvaras funkcijām un tiesībaizsardzības iestādēm.

Eiropas Komisijas sagatavotajā dokumentā vērtēta tiesiskuma situācija Eiropas Savienības dalībvalstīs un iepriekšējā gadā izteikto ieteikumu ieviešana, kā arī dalībvalstīm sniegti jauni ieteikumi. Dokuments aptver četrus pīlārus - pretkorupcijas regulējumu, valstu tiesu sistēmas, mediju brīvību un plurālismu, kā arī institucionālās līdzsvara un atsvara sistēmas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.