• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektroniskā sistēma fiksē purva takas apmeklētāju skaitu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:58, 12.07.2023


Tūrisms Zemgalē iegūst jaunu dimensiju.


No takas paveras interesanti skati uz biotopiem.

Daudzeses pagastā esošās Aklā purva pastaigu takas sākumposmā izvietoti apmeklētāju skaitītāji. Teritorijas apsaimniekotājs uzņēmums “Latvijas Valsts meži” tādējādi vēlas noskaidrot precīzu apmeklētāju skaitu un intensitāti, lai konkrētāk plānotu tūrisma vietas apsaimniekošanas darbus.

Pirmie nolasījumi liecina, ka cilvēku plūsma ir daudz lielāka, nekā sākotnēji uzskatīts. Datorā ir programma, kura no skaitītāja, kas izvietots divos koka stabiņos takas sākumā, lejupielādē savāktos datus. Aprīlī, kad skaitītājus ierīkoja, tas fiksējis 1180 apmeklētājus, maijā — 760.

Dabas liegums „Aklais purvs” atrodas Jaunjelgavas novadā, dibināts 1999. gadā un kopējā platība ir 2003 hektāri.

Koka laipa, kas ved pa Aklo jeb Jūgu purvu, ļauj aplūkot purva biotopus un tajā mītošo dzīvo radību. Purvā izveidotā laipa ved no piemiņas vietas, kas izveidota par godu Otrā pasaules kara laika kaujām, gar Ģirupes upi līdz Ģirupes ezeram.

Ģirupes ezera krastā ir izveidota neliela skatu platforma takas līmenī ar soliem, lai takas apmeklētāji varētu baudīt Ģirupes ezera burvību un smelties mieru.

Purvs izveidojies pirms 9000 gadu, kad apkārtnē esošo ezeriņu krasti sāka aizaugt, veidojot 3 atsevišķus purvus. Aizaugšanai turpinoties un vēršoties plašumā šie purvi saplūda vienotā masīvā.

Šobrīd purva kūdras slāņa biezums vidēji sasniedz 4 m, bet dziļākajās vietas, kur meklējami purva pirmsākumi, kūdras biezums sasniedz pat 9,3 m.

Piebraukšana ar auto uz taku - pa šauru meža ceļu, vietām jāuzmanās no peļķēm, taču dubļu nav. Piebraukt iespējams tikai no rietumu puses. Auto stāvvieta - pie laipas sākuma. Laipa ir apļveida, pie ezera ir daži atpūtas soli - bez galda. Takā reizēm sastopamas daudzas ES Putnu direktīvas sugas, piemēram, melnkakla gārgale, sējas zoss, zivju ērglis, jūras ērglis, mednis, mežirbe. No aizsargājamo augu sugām sastopama - fuksa dzegužpirkstīte un spilvainais ancītis. Takā reizēm sastopamas daudzas ES Putnu direktīvas sugas, piemēram, melnkakla gārgale, sējas zoss, zivju ērglis, jūras ērglis, mednis, mežirbe. No aizsargājamo augu sugām sastopama - fuksa dzegužpirkstīte un spilvainais ancītis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Lasiet arī

Pasaule Iespēju bez maksas apceļot Eiropu ieguvuši 155 Latvijas jaunieši

Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvas "DiscoverEU" 2023.gada otrajā kārtā bezmaksas ceļošanas kartes ieguvuši 155 jaunieši no Latvijas, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Sabiedrība ĀM aicina pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstī (VIDEO)

Līdz ar ziemas ceļojumu sezonu Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas iedzīvotājus pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstīs.

Interesanti fakti Latvijas bērni un viņu vecāki vēlas apmeklēt Lapzemi (+VIDEO)

Ziemā tieši Somijas Ziemeļi kļūst par ceļotāju iecienītāko galamērķi.

Kultūra Izzini dzimto zemi garajā nedēļas nogalē: idejas Latvijas apceļošanai (+VIDEO)

Valsts svētki sniedz labu iespēju izpētīt vairākas pilsētas.