• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas domē turpinās politiķu plūkšanās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:21, 06.07.2023


Lai gan ir sāktas sarunas par iespējamo sadarbību, šodien Rīgas domē turpinājās nesaskaņas starp bijušajiem koalīcijas partneriem frakcijām "Par/Progresīvie" (PP), "Jaunā vienotība" (JV), "Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība" (NA/LRA) un "Kods Rīgai" (KR).


Ilustratīvs foto.

Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdes darbakārtībā vēl Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) laikā bija iekļauts ziņojums par amatpersonu komandējumiem.

Šo jautājumu no darba kārtības aicināja izņemt deputāts Viesturs Zeps (LA), pamatojot, ka viņš ir vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas vērtē komandējumu organizēšanas likumību.

Zepa ieskatā, kamēr nav veikta likumības izvērtēšana, jautājums par komandējumiem nebūtu skatāms.

Skatot komitejas sēdē šo jautājumu, komandējumi tikšot legalizēti un situācija samudžināta, uzskata Zeps.

Savukārt bijušais mērs Staķis pauda, ka šī jautājuma neskatīšana būšot nekorekta. Viņš par saviem komandējumiem esot atskaitījies, un šī esot iespēja atskaitīties vicemēriem un paskaidrot, kādēļ šie braucieni bijuši.

Savukārt PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs aicināja bijušos sadarbības partnerus balsot par lēmumiem atklāti. Viņam pārmetot, ka savā retorikā pieminot citu domes vairākumu un tiekot apgalvots, ka cita koalīcija nepastāv.

Kossoviča ieskatā, balsojums par ziņojuma neskatīšanu komitejas sēdē parādīšot, kāda ir šī jaunā koalīcija. Viņš paziņoja, ka turpmāk, publiski rādīšot balsojuma izdruku, kas to apliecinot, ja "kolēģi rīkojas tik zemiski", teica Kossovičs.

Komitejas deputāti nobalsoja par šī ziņojuma skatīšanas atlikšanu, līdz brīdim, kad tiks saņemti ziņojumi, tostarp no pašvaldības izpilddirektora.

Kā liecina pašvaldības mājaslapā pieejamā informācija, par šī jautājuma izņemšanu no darba kārtības nobalsoja desmit JV, "Saskaņas", KR, "Gods kalpot Rīgai", NA/LRA un "Latvijas attīstībai" deputāti.

Savukārt pret balsoja četri deputāti - Mārtiņš Kossovičs, Igors Kļaviņš, Mārtiņš Staķis no PP un neatkarīgais deputāts Guntars Jirgensons.

Jau ziņots, ka Rīgas dome jūnija beigās uzdeva Rīgas pilsētas izpilddirektoram Jānim Langem līdz 28.jūlijam organizēt pārbaudi par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa iespējamiem pārkāpumiem komandējumu organizēšanā.

Šo lēmumprojektu iesniedza opozīcijas deputāts Zeps. Viņš arī vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar aicinājumu vērtēt iespējami prettiesisku domes priekšsēdētāja rīcību savu un citu domes deputātu komandējumu organizēšanā.

Zeps rosina KNAB vērtēt domes priekšsēdētāja rīcības atbilstību likumam "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī izmeklēt, vai Staķa rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Vēstulēs Zeps informē iestādes, ka pretēji pašvaldības nolikumā noteiktajam un līdzšinējai praksei citos sasaukumos, Staķis, kurš ir arī Finanšu un administrācijas lietu komitejas vadītājs, apgājis noteikto kārtību un vienpersoniski lēmis par publisku līdzekļu piešķiršanu saviem komandējumiem 14 069 eiro apmērā un citu deputātu komandējumiem 54 181 eiro apmērā.

Tādējādi esot apšaubāma ir visu komandējumu likumība.

Arī VARAM ieskatā Staķim nebija tiesību vienpersoniski attiecībā uz sevi izdot rīkojumu par komandējumu uz Tamperi, kur notika pasaules hokeja čempionāts, informēja ministrijā.

VARAM norāda, ka jautājums par rīkojumiem ir noregulēts Rīgas pašvaldības nolikumā, kurš paredz, ka par komandējumu lietderību un akceptēšanu lemj Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Vienlaikus ministrijas rīcībā esot informācija par 2023.gadā izdotu iekšēju normatīvo aktu par komandējumiem. Tas nav publiski pieejams, un Rīgas pašvaldība to VARAM neesot gatava uzrādīt, kamēr nav sagatavots oficiāls pieprasījums.

Publiski izskanējis, ka Staķis pats parakstīja rīkojumu par došanos uz Tamperi, kur tāpat kā Rīgā notika Pasaules čempionāts hokejā un aizritēja noslēdzošās cīņas par medaļām. Staķis apliecināja, ka uz Somiju devies pēc Tamperes mēra Kalervo Kumola ielūguma.

Kā liecina Staķa parakstītais rīkojums par komandējumu, no Rīgas domes līdzekļiem samaksāts par aviobiļešu un ceļojuma apdrošināšanas polises iegādi, par viesnīcu, pilsētas nodoklis, kā arī komandējuma dienas nauda 100% apmērā un 30% no dienas naudas vietējā transporta izdevumiem.

KNAB veic resorisko pārbaudi par Staķa braucienu uz Tamperi.

KNAB izvērtē Rīgas mēra darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām, izdodot rīkojumu par komandējuma noteikšanu pašam sev un ar to saistīto izdevumu apmaksu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Applūst upju palienes; nākamnedēļ ūdens līmenis pazemināsies

Pēdējo dienu spēcīgo nokrišņu ietekmē upēs turpinās ūdens līmeņa kāpums un plašāk applūst palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lasiet arī

Sabiedrība Gobzems vērsies Satversmes tiesā, lai varētu dibināt partiju

Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā (ST), lai atbilstoši agrāk plānotajam datumam varētu dibināt savu partiju ārkārtējās situācijas laikā 22.novembrī, aģentūrai LETA apstiprināja politiķis.

Sabiedrība Dombrovski un Švecovu izslēdz no "Saskaņas" biedru rindām

Partijas "Saskaņa" valde šodien no partijas par tās Statūtu pārkāpumu izslēgusi Saeimas deputātus Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu, aģentūra LETA uzzināja partijā.

Sabiedrība Ždanoka lūdz VDD vērtēt Dzintara veidoto filmu par Latviešu leģionu

Latvijas Krievu savienības līdere, Eiropas Parlamenta līdere Tatjana Ždanoka ir vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD), lūdzot vērtēt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" vadītāja Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) veidotās filmas "Latviešu leģions. Taisnības augšāmcelšanās" atbilstību Krimināllikuma normām.

Sabiedrība Par Garkalnes jauno mēru kļūst no "Saskaņas" ievēlētais Alvis Zīriņš

Garkalnes novada domes ārkārtas sēdē šodien par domes jauno priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts Alvis Zīriņš, kurš darbam pašvaldībā tika ievēlēts no partijas "Saskaņa" saraksta, noskaidroja aģentūra LETA.