• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Demogrāfijas padome pārtrauc darbu dzimstības sabrukuma laikā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:15, 04.07.2023


Relatīvu pieaugumu nodrošināja ukraiņu bēgļi, dabiskais iedzīvotāju pieaugums saglabājas negatīvs.


Ilustratīvs foto.

Кā izriet no VS.LV informācijas, profesionāla pieeja auglības problēmām Latvijā tika veikta pirms vairāk nekā 2 gadiem.

Pēdējā Demogrāfisko lietu padomes sēde notika 2021. gada 12. martā. Rezultāts nebija ilgi jāgaida. 2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, pēc mirstības pieauguma Latvija bija trešajā vietā pasaulē.

Par mātēm un bērniem Latvijā atbildīgā bija Labklājības ministrija. Tas sagatavoja svarīgu dokumentu: "Bērnu, ģimenes un jaunatnes politikas attīstības pamatnostādņu 2021.-2027.gadam rīcības virzieni un plānotās darbības".

Protams, dzimstību ietekmē ne tikai ierēdņi. Iedzīvotāju skaita izmaiņas ikvienā valstī, pilsētā vai novadā ietekmē tikai divi komponenti - migrācija un dabiskā kustība. Dabiskā kustība ir starpība starp jaundzimušajiem un mirušajiem. Ja bērnu dzimst vairāk par to cilvēku skaitu, kas nomirst, tad dabiskais pieaugums ir pozitīvs. Ja pie šādiem apstākļiem migrācijas saldo (izbraukušie mīnus iebraukušie) būs nulle, tad tas nozīmē, ka iedzīvotāju skaits palielināsies. Ja jaundzimušo bērnu ir mazāk par aizsaulē aizgājušo cilvēku skaitu, bet migrācijas saldo būs nulle, tad iedzīvotāju skaits samazināsies.

Viens no Demogrāfisko lietu padomes uzdevumiem bija ģimenes pabalstu reforma. Bet šī procesa rezultāti bija niecīgi.

Kopš 2022. gada Latvijai ir mazliet veicies ar migrāciju. Latvijā gandrīz 35 gadus gan migrācijas saldo, gan iedzīvotāju dabiskais pieaugums bija negatīvi, un tas noteica to, ka iedzīvotāju skaits Latvijā nepārtraukti samazinājās. Latvijas iedzīvotāju skaits vēsturisko minimumu - 1869 tūkstošus iedzīvotāju - sasniedza 2022. gada 1. martā. Pēc tam, nedaudz svārstoties, iedzīvotāju skaits sāka palielināties, un 2023. gada 1. maijā Latvijā jau dzīvoja 1885 tūkstoši iedzīvotāju.

Tomēr, pieaugumu nodrošināja Ukrainas bēgļu plūsma. Savukārt dabiskais pieaugums joprojām ir negatīvs. Atbilstoši CSP datiem, 2022. gadā Latvijā uz 1000 iedzīvotajiem bija 16,4 mirušie un 8,5 jaundzimušie, līdz ar to migrācijas saldo uz 1000 iedzīvotājiem bija -7,9.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.

Sabiedrība Atbalsta aizliegumu reklamēt alkoholisko dzērienu cenas vai atlaides

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Latvijā ieviest aizliegumu alkoholisko dzērienu audio un audiovizuālajās reklāmās reklamēt šo dzērienu cenas vai atlaides.

Sabiedrība CVK piedāvā uzlabot vēlēšanu zīmes. Kā tās izskatīsies?

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits četros mēnešos sarucis par 10,6%

Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos reģistrēti 4215 jaundzimušie, kas ir par 10,6% jeb 502 jaundzimušajiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Sabiedrība Pirmoreiz kopš 1990.gada atbraucēju Latvijā bija vairāk nekā aizbraucēju

Latvijā šā gada sākumā dzīvoja 1,872 miljoni iedzīvotāju, kas ir par 0,6% jeb 11 100 mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Sabiedrība Jelgavā atklāta jaunā dzimtsarakstu nodaļas ēka

Gandrīz 2 miljonu eiro lielajam projektam vajadzētu palīdzēt pilsētas un novada demogrāfijai.

Interesanti fakti Dzimstība Latvijā joprojām ir vairāk nekā uz pusi zemāka par mirstību

Šī gada pirmajos trīs mēnešos dzimstības lejupslīde turpinās, un reģistrēti 3154 jaundzimušie - par 267 jeb 7,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, kad piedzima 3421 bērns, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati.