• Aivita,
  • Elfa,
  • Elvita,
  • Krišjānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Drīz būs vairāk naudas: izlasiet svarīgās deklarācijas detaļas!

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:18, 28.06.2023


Izmaiņas attiecas gan uz ienākumiem, gan uz īpašumu.

Ja mājsaimniecībai līdz 30. jūnijam ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss par jūliju un turpmākajiem mēnešiem, personai jāiesniedz atkārtots iesniegums un iztikas līdzekļu deklarācija.

1. jūlijā stājas spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, un tie paredz, ka garantētā minimālā ienākuma (GMI) slieksnis būs 125 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 87,50 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Līdz ar to palielināsies arī trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis – no 272 eiro līdz 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un no 190 eiro līdz 219 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Savukārt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis paliek nemainīgs.

Jāuzsver, ka ir veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kas papildus nosaka, ko, iesniedzot iztikas līdzekļu deklarāciju, uzskata par ienākumiem:

-summu, ko persona saņem kā uzturlīdzekļus bērnam;

-stipendiju personām, kuras mācās vai studē;

-pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu;

-personai sniegto finansiālo atbalstu par dalību aktīvajos nodarbinātības pasākumos (algotie pagaidu sabiedriskie darbi, dotācijas bezdarbnieka ikmēneša ienākumiem komercdarbības un pašnodarbinātības uzsākšanai).

Savukārt par ienākumiem neuzskata:

-summu, ko persona maksā kā uzturlīdzekļus bērnam un kas nepārsniedz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru katram bērnam;

-pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti;

-studiju kredītu;

-bezdarbnieka stipendiju un mobilitātes pabalstu;

-apdrošināšanas atlīdzību pēc apdrošināšanas gadījuma iestāšanās iepriekšējā stāvokļa atjaunošanai;

-citas personas sniegto materiālo atbalstu ārstniecības izdevumu, izglītības izdevumu un mājokļa kredīta maksājuma veikšanai (jāuzrāda minēto faktu apliecinoši dokumenti).

Tāpat izmaiņas normatīvajos aktos paredz, ka par īpašumu un naudas līdzekļu uzkrājumu neuzskata:

-dārza māju, kura izmantojama tikai vasaras periodā;

-sociālajai funkcionēšanai nepieciešamos transportlīdzekļus, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, bet ne vairāk kā vienu transportlīdzekli mājsaimniecībā, un, ja mājsaimniecībā ir bērni vai persona, kurai izsniegts atzinums par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, ne vairāk kā divus transportlīdzekļus;

-naudas līdzekļu uzkrājumu mājsaimniecībai trūcīgas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa apmērā.

Krišs ZIVERTS


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Mirusi bijusī LIVA direktore Laima Grebska

Piektdien, 10.maijā mirusi Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas ilggadējā direktore, bijusī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidente Laima Grebska, informēja Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā.

Sabiedrība Par seksuālu uzmākšanos draudēs administratīvais sods

Starp seksuālās uzmākšanās viediem deputāti min arī intensīvu skatīšanās uz personas intīmām zonām un seksuālu žestu / darbības demonstrēšanu.

Sabiedrība «Nepārprotama divvalodības veicināšana»

Valsts valodas centra reakcija uz SEPLP ieceri noturēt sabiedriskajā televīzijā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Saistībā ar pārkāpumiem Kariņa lidojumu lietā ierosināta disciplinārlieta

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu ierosināt disciplinārlietu pret Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lasiet arī

Sabiedrība Paplašinās atbalsta maznodrošinātajām mājsaimniecībām pieejamību

No šī gada paplašinās atbalsta pieejamību maznodrošinātajām mājsaimniecībām no Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai.

Sabiedrība Valsts līdzfinansēs aprūpi mājās bērniem ar invaliditāti

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā otrdien deputāti vienbalsīgi atbalstīja nepieciešamību no valsts puses līdzfinansēt aprūpes mājās pakalpojumu bērniem ar invaliditāti.

Sabiedrība Atbalsta iniciatīvu par bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsta palielināšanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien konceptuāli atbalstīja iedzīvotāju iniciatīvu par bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsta palielināšanu.

Sabiedrība Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni kompensēs energoresursu izmaksas

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Energoapgādes izmaksu atbalsta likuma projektu, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.