• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cik ilgi un kā turpināsies JV organizētās sarunas ar partijām?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:50, 22.06.2023


"Jaunās vienotības" (JV) politiķe, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) neņemas prognozēt, cik ilgi un kā turpināsies JV organizētās sarunas ar partijām, jo pieļauj, ka arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie" vēlēsies izvirzīt kādas sarunu tēmas.


Foto: LETA

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanām JV ir sākusi sarunas gan ar koalīcijas, gan opozīcijas partijām par risināmiem politiskiem jautājumiem. JV līdz šim vairāk uzsvērusi, ka sarunu mērķis esot panākt virzību jautājumos, kuru risināšana valdībā stagnējot, savukārt koalīcijas partneri no "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) vērtē, ka sarunu mērķis esot panākt izmaiņas valdošajā koalīcijā, ko abas partijas neatbalsta, tāpēc uz sarunām piecu partiju formātā nenāk.

Šodien pēc JV, ZZS un "Progresīvo" tikšanās par cilvēktiesību jautājumiem Lībiņa-Egnere norādīja, ka nepiekrīt tēzei, ka esošā Krišjāņa Kariņa (JV) valdība jau būtu kritusi. Atsaucoties uz Kariņa pausto, politiķe uzsvēra, ka valdība strādā, tostarp izturēts uzticības balsojums Saeimā.

"Mēs šobrīd runājam par to, kā mēs nākotnē redzam, kā pārvaldām valsti, un dažādos svarīgos jautājumos iegūt plašāku Saeimas atbalstu - par to ir šīs sarunas," apgalvoja tieslietu ministre.

Lībiņa-Egnere norādīja, ka JV koalīcijas partneri - AS un NA - bija aicināti uz sarunām, bet kārtējo reizi neieradās. Ministres ieskatā, partneriem bija jāierodas, ja partijas ir ieinteresētas veidot labāku Latvijas nākotni.

Komentējot AS un NA neatsaukšanos uz sarunu ielūgumu, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis vērtēja, ka tā nav "laba zīme" un neliecina, ka konkrētajos premjera izvirzītajos jautājumos koalīcijā būtu iespējama pozitīva virzība.

Valaiņa ieskatā, politiskajām partijām ir jāspēj atbrīvoties no aizspriedumiem un jāsēžas pie galda.

"Ja mēs turpināsim šo aizspriedumu politiku, kas šobrīd valda - viena partija nerunās ar to, otra ar to - tā ir priekšvēlēšanu retorika, šobrīd daudz svarīgāk būtu apsēsties pie viena galda un runāt par neērtiem jautājumiem," uzsvēra politiķis.

Atbildot uz jautājumu, vai Kariņa pašreizējo valdību varētu vērtēt jau kā kritušo un vai šobrīd notiek jaunās nākamās valdības veidošanas sarunas, "Progresīvo" politiķe, Saeimas deputāte Antoņina Ņenaševa pauda, ka partija situāciju tā neredz, jo "ministrijas strādā".

Pašlaik notiekot sarunas, kas neesot par amatiem, bet esot saturiskas par prioritātēm, darbiem un problemātiskiem jautājumiem, sacīja "Progresīvo" politiķe, kā piemērus minot šodien apspriesto vardarbības mazināšanu un iepriekš darba spēka pieejamības sarunā pārrunāto imigrācijas tēmu.

Kā ziņots, pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Kriminālziņas Pārvadātājs no Latvijas centies ievest Lietuvā 74 kaķus no Baltkrievijas

Pārvadātājs no Latvijas, rupji pārkāpjot dzīvnieku pārvadāšanas prasības, Lietuvā no Baltkrievijas mēģinājis ievest 74 kaķus, ceturtdien paziņoja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests.