• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EP atbalstījis papildu deputāta vietas piešķiršanu Latvijai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:44, 15.06.2023


Eiropas Parlaments (EP) šodien atbalstījis papildu deputāta vietas piešķiršanu Latvijai pēc 2024.gada vēlēšanām, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.



Papildu deputāta vietas EP paredzētas arī Spānijai, Nīderlandei, Austrijai, Dānijai, Somijai, Slovākijai, Īrijai, Slovēnijai un Somijai.

Parlaments ceturtdien pieņēma priekšlikumu, kas paredz pēc 2024.gada jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām deputātu vietu skaitu palielināt par 11, kopā sasniedzot 716 vietas. Vienlaikus gala lēmums vienprātīgi būs jāpieņem Eiropadomei.

EP deputāti uzsver, ka ir jārīkojas ātri, lai dalībvalstīm dotu laiku veikt vajadzīgās izmaiņas pirms nākamā gada vēlēšanām, tāpat deputāti lūdz nekavējoties saņemt informāciju, ja Eiropadome plāno atkāpties no iesniegtā priekšlikuma.

Ņemot vērā demogrāfiskās izmaiņas Eiropas Savienībā, kas notikušas kopš 2019.gada vēlēšanām, EP deputāti paredz papildu vietas sadalīt, pievienojot Latvijai vienu deputāta vietu, kopā veidojot deviņas, Spānijas deputātu skatu palielināt par diviem, līdz 61 deputātam, kā arī Nīderlandes deputātu skaitu palielināt par diviem - līdz 31 deputātam.

Austrijai paredzēts piešķirt vienu papildu deputāta vietu, kopā veidojot 20, savukārt Dānijai, Somijai un Slovākijai pa vienai papildu vietai, kopā veidojot 15 deputātu vietas. Vienlaikus Īrijai plānots piešķirt papildu vienu vietu, kopā veidojot 14, savukārt Slovēnijas deputātu skaitu plānots palielināt par vienu - līdz deviņiem deputātiem.

Parlamenta sastāvs tiek izvērtēts pirms katrām vēlēšanām saskaņā ar Līgumos noteiktajiem principiem, proti, EP nedrīkst būt vairāk kā 750 deputātu, neskaitot priekšsētāju, savukārt dalībvalstīm nedrīkst būt mazāk kā seši un vairāk nekā 96 deputātu vietas, ievērojot "līdzsvarotās proporcionalitātes" principu un pamatojoties uz jaunākajiem iedzīvotāju skaita rādītājiem.

EP deputāti vēlas saglabāt 28 vietu rezervi deputātiem, kas tiks ievēlēti nākamajā ES mēroga vēlēšanu apgabalā, saskaņā ar EP priekšlikumu par ES vēlēšanu likuma grozījumiem, kas pašlaik ir "iestrēdzis" Padomē. Deputāti brīdina, ka jebkura turpmāka Eiropadomes darba kavēšanās pie šīs reformas būtu pretrunā ar lojālas sadarbības principu.

Priekšlikums Eiropadomes lēmumam tika pieņemts ar 316 balsīm par, 169 balsīm pret un 67 atturoties. Priekšlikumam pievienotā rezolūcija tika apstiprināta ar 312 balsīm par, 201 pret un 44 atturoties.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.