• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kučinskis: Mēs nedrīkstam zaudēt modrību darbā uz ārējās robežas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:19, 09.06.2023


Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomē Luksemburgā, kurā ceturtdien piedalījies arī Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), panākta vienošanās par jaunu pieeju ES patvēruma politikā, ņemot vērā ES ierodošos migrantu skaita pieaugumu, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.


Foto: LETA

Lai šī jaunā pieeja stātos spēkā, par to vēl ir jāpanāk vienošanās ar Eiropas Parlamentu.

Sanāksmes laikā ES valstu ministri apsprieda aktuālos izaicinājumus Šengenas zonas darbībā, visas sabiedrības noturības stiprināšanu civilās aizsardzības kontekstā, kā arī vardarbīga ekstrēmisma un terorisma apkarošanu.

Galvenā uzmanība diskusijās tika pievērsta priekšlikumiem par Patvēruma un migrācijas pārvaldības regulu un Patvēruma procedūru regulu. Abos priekšlikumos ir iestrādāts 2020.gada Migrācijas un patvēruma paktā ierosinātais ES līmeņa solidaritātes mehānisms.

Šis mehānisms paredz, ka dalībvalstīm, kas saskaras ar lielu patvēruma meklētāju spiedienu būs tiesības lūgt citu dalībvalstu palīdzību šo personu uzņemšanā, kā alternatīvu iespēju paredzot finanšu iemaksas.

Diskusijas laikā Kučinskis norādīja, ka konceptuāli atbalstāms ir priekšlikums, ka ir nepieciešama vienota un saskaņota sistēma, šajā jomā, vienlaikus norādot, ka robežas, izaicinājumi un aktuālā situācija atšķiras, un tāpēc ir svarīgi, ka vienotā sistēma ir pietiekoši elastīga, lai varētu pielāgoties aktuāliem izaicinājumiem.

"Mums svarīgi ir, ka sistēma kopumā fokusējas uz atbildību par robežu pārvaldības stiprināšanu, iespēju ātri un efektīvi atgriezt personas un plūsmu novēršanu kopumā; tā nedrīkst radīt jaunas plūsmas vai pamudinājumus nelegālai migrācijai," sacīja Kučinskis.

Tāpat tika vērsta uzmanība, ka migrācijas plūsmas reti ir racionāli motivētas, tajās liela loma ir priekšstatiem, bieži maldīgiem, emocijām un vienkārši vēlmei pēc labākas dzīves. Līdz ar to arī sistēma, kas balstīsies tikai matemātiskos aprēķinos plūsmas sadalīšanai un līdzsvarošanai nebūs ilgtspējīga. Šajā kontekstā jāpiemin, ka vairumā gadījumu, kad tiek nolemts piešķirt patvērumu personām, kuras nelegāli šķērso Latvijas - Baltkrievijas robežu, šie cilvēki pēc ievietošanas patvēruma meklētāju centrā vienkārši aizbēg uz kādu citu ES valsti.

Iekšlietu ministrija atgādina, ka nelegālā migrācija Latvijā ir aktuāls jautājums kopš Baltkrievijas uzsāktā hibrīdkara, organizējot dažādu pasaules valstu pilsoņu pārvietošanu līdz Latvijas robežai un veicinot viņu centienus nokļūt Latvijā.

Šogad vien Valsts robežsardze atturējusi vairāk nekā 3700 cilvēku nelegālos centienus nokļūt Latvijā, savukārt 187 šādas personas ir aizturētas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Urzula fon der Leiena šodien apmeklēja Rīgas Stradiņa universitāti

Eirokomisijas prezidente viesojas Rīgā, kā Eiropas Tautas partijas līdere.

Pasaule ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā

Saeimā notiks augsta līmeņa starptautiskā konference.

Pasaule ES atceļ sankcijas «Yandex» dibinātājam Voložam

Eiropas Savienība (ES) atcēlusi sankcijas vairākiem cilvēkiem, tostarp informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Yandex" dibinātājam Arkādijam Voložam, liecina bloka publiskotā oficiālā informācija.

Ekonomika Krievijas eksports uz Eiropu pērn nokrities par 68%

Krievijas eksporta apjoms uz Eiropas valstīm pērn veidoja 84,9 miljardus dolāru, kas ir par 68% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina valsts Muitas dienesta publiskotie dati.