• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Levits: ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi Latvijā netiek politiski prioritizēti

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:14, 08.06.2023


ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi Latvijā netiek politiski prioritizēti, tikšanās laikā ar valsts kontrolieri Rolandu Irkli uzsvēris Valsts prezidents Egils Levits.


Foto: LETA

Prezidenta kancelejā informēja, ka Irklis un Levits šodien tikās, lai pārrunātu Valsts kontroles (VK) veikto revīziju par Latvijas virzību ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Abas amatpersonas sarunā pievērsās arī aktuālajai VK revīzijai par Nacionālo bruņoto spēku pārtikas iepirkumu.

Valsts prezidents norādīja, ka pārtikas iepirkuma revīzijā secinātais norāda uz būtiskām kļūdām Aizsardzības ministrijas administratīvajā sistēmā un, ka Aizsardzības ministrijai jāizvērtē šeit nepieciešamās gan strukturālās, gan individuālās konsekvences.

Pārrunājot VK vērtējumu par Latvijas virzību ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā, Valsts prezidents atzīmēja, ka ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu ievērošana ir valsts reputācijas, kā arī labas pārvaldības jautājums.

Latvija daudzās jomās jau veiksmīgi īsteno ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, taču tie netiek sasaistīti ar Latvijas attīstības mērķiem un stratēģiju.

"Nacionālajā attīstības plānā, piemēram, neparādās konkrēti darāmie darbi un nenotiek sasaiste ar budžeta plānošanu, kas norādītu uz ilgtspējīgas attīstības mērķiem kā politisku prioritāti," uzsver Levits, papildinot, ka pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) aprēķina Latvija līdz 2030.gadam būs sasniegusi vien 30 jeb 18% no 169 apakšmērķiem, ja tā nemainīs neko esošajā darbībā.

VK savā ziņojumā norāda, ka par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu valstī nav politiski atbildīgas personas.

Irklis arī norādīja, ka arī VK organizētā publiskā diskusija "ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi - kā tos "piezemēt" Latvijā un izmantot tālredzīgi?" radīja plašu rezonansi ilgtspējas jomas ekspertu un entuziastu vidū un apliecināja, ka pašlaik šiem jautājumiem politiskajā dienas kārtībā atvēlēta pārāk maza loma. Uz mērķu sasniegšanu virzāmies nekoordinēti, kas lielā mērā skaidrojams ar to, ka valsts mērķi un valsts nauda "dzīvo katrs savu dzīvi" jeb nepietiekamu budžeta un attīstības plānošanas dokumentu sasaisti, uz ko VK norādījusi arī virknē citu revīziju.

Levits un Irklis bija vienisprātis - lai Latvija veiksmīgāk virzītos uz ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu, būtiska loma ir arī aktīvai iedzīvotāju iesaistei. Mums būtu jāveicina iedzīvotāju iesaiste un izpratne gan ar pašvaldību, gan ar NVO aktīvāku atbalstu. VK ziņojumā ir norādīti labās prakses piemēri, tai skaitā Latvijas pašvaldībās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).