• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izstrādās jaunas labturības prasības mājas dzīvnieku turēšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:44, 25.05.2023


Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz izstrādāt jaunas labturības prasības mājas dzīvnieku turēšanai.


Ilustratīvs foto.

Grozījumi paredz uzlabot dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus, kā arī paplašināt kompetences dienestiem, uzsākot administratīvā pārkāpuma procesu, ja konstatēti pārkāpumi dzīvnieku labturībā un aizsardzībā.

Tāpat grozījumi nosaka jaunus pilnvarojumus Ministru kabinetam (MK) pieņemt jaunus noteikumus mājas (istabas) dzīvnieku labturībā un aizsardzībā. Līdz ar vairāku jauno noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs līdzšinējie noteikumi "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai".

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka grozījumos noteikti papildu pienākumi dzīvnieka īpašniekam mājas dzīvnieku aizsardzībai, nosakot, ka mājas (istabas) dzīvnieku drīkst pavairot, nekaitējot dzīvnieka veselībai, atbilstoši tā etoloģijai un tādā vecumā, kad tas ir sasniedzis vaislas dzimumgatavību, kā arī pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām un fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

Vienlaikus sieviešu kārtas sunim, kaķim un mājas (istabas) seskam gada laikā nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens. Savukārt dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānodrošina, lai mājas (istabas) dzīvnieks ar radīto smaku, riešanu vai gaudošanu netraucētu attiecīgās mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

Tāpat likuma grozījumi paplašina arī dažādu institūciju pilnvaras administratīvā pārkāpuma procesā dzīvnieku labturībā un aizsardzībā un paredz, ka turpmāk Valsts policija (VP) drīkstēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai, kā arī par mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanas prasību pārkāpumiem sabiedriskajā transportlīdzeklī VP drīkstēs veikt visu administratīvā pārkāpuma procesu.

Tāpat pašvaldības policija, pašvaldību administratīvās inspekcijas un VP varēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums, un par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai, kuru veic Pārtikas un veterinārais dienests.

Savukārt Dabas aizsardzības pārvaldes drīkstēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par savvaļas sugas dzīvnieka apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvnieku un tā izrādīšanu publiski kā atrakciju dzīvnieku.

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs komisijas sēdē norādīja, ka ministrija vēlas uzlabot un sakārtot dzīvnieku labturības un aizsardzības jautājumus, kā arī stiprināt administratīvo atbildību, lai situācijās, kad nepieciešams sodīt vai veikt dzīvnieku konfiskāciju, valsts un tās padotībā esošās institūcijas nav bezspēcīgas.

Tāpat viņš skaidroja, ka virkne prasību jau ir ietvertas Ministru kabineta noteikumos, taču, lai stiprinātu administratīvo atbildību, tās tiks pārnestas uz likumu.

Deputāts Ainārs Šlesers (LPV) komisijas sēdē pauda neizpratni par to, kā apmācības atrisinās mājdzīvnieku, piemēram, suņu vēlmi riet, un no cilvēciskās perspektīvas, viņaprāt, šādu normu iekļaut likumā ir neapdomīgi.

"Nevajag ievazāt visādas normas likumā, kuras nevar izpildīt," norādīja Šlesers, piebilstot, ka arī atbildīgajām iestādēm būs grūtības reaģēt uz katru izsaukumu, kas saistītas ar kaimiņu neapmierinātību attiecībā uz mājdzīvnieku uzvedību.

Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas pārstāve Lita Konopore, atbildot Šleseram, norādīja, tas, ka suns un kaķis naktī trokšņo, nav dabiski, jo liecina par emocionālo labklājību un diskomfortu, un tieši šī iemesla dēļ norma likumā ir jāietver.

Tikmēr Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis deputātiem apliecināja, ka prasība par riešanu un smakām jau šobrīd ir iestrādāta Ministru kabineta noteikumos un personas jau tagad tiek sauktas pie atbildības par labturības prasību neievērošanu. Turklāt pie atbildības netiek saukti cilvēki uz viena kaimiņa paustā pamata, jo šajos gadījumos tiek veikta arī situācijas izpēte aptaujājot, piemēram, pārējos kaimiņus.

Policijas pārstāvis uzsvēra, ka patlaban ir gadījumi, kuros atbildīgajām iestādēm ir "sasietas rokas", tādēļ aicināja atbalstīt likumprojekta grozījumus.

Tostarp Kronbergs uzskaitīja, ka dzīvnieku labturības jomā konstatēto pārkāpumu sodu statistika ir augusi pēdējos trīs gadus. Minimālais piemērotais sods bija desmit eiro, bet maksimālais - 850 eiro. Šogad līdz 13.martam veiktas kopumā 346 pārbaudes no kurām 270 gadījumos piemēroti naudassodi. "Par sodu apmēru vēl var diskutēt un to palielināt," atzīmēja ZM valsts sekretārs.

Savukārt ZM Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Agija Mediņa deputātus informēja, ka patlaban likumprojektā noteikts, ka tiks palielinātas gan Valsts policijas, gan pašvaldības policijas pilnvaras, jo praksē nākas sastapties ar gadījumiem, kad likumsargi nevar sākt administratīvo lietvedību, jo likumā nav atrunātas minētās pilnvaras. Pēc tam lieta tiks nodota atbilstoši kompetencei.

Biedrības "Ķepu-ķepā" vadītāja Gundega Bidere deputātiem uzsvēra, ka dzīvnieku labturības jautājumi patlaban ir samilzuši. Cita starpā, dodoties dzīvnieku čipošanas akcijās, biedrība nereti konstatē labturības pārkāpumus.

Vienlaikus viņa norādīja, ka līdz ar dzīvnieku labturības un aizsardzības jomas sakārtošanu ir nepieciešams domāt arī par PVD kapacitātes celšanu, kur tā ir nepietiekama.

Tāpat Bidere pauda, ka jautājumā par labturības prasību apmācībām dzīvnieku pavairotājiem situācija ir slikta.

ZM pārstāvji norādīja, ka patlaban plānots, ka apmācības notiks pēc atvērtā tirgus principa, taču tiks noteiktas apmācību jomas, kas tiks atrunātas Ministru kabineta noteikumos. Gala rezultātā īpašniekam tiks izsniegta apliecība, kuru varēs pārbaudīt gan policija, gan PVD.

Komentējot PVD pilnvaras attiecībā uz nelegālu dzīvnieku tirdzniecību internetā, Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas pārstāve Konopore pauda, ka PVD ar šiem sludinājumiem netiek galā, jo nav likumā paredzētā deleģējuma, ko darīt. "Visi viņu centieni būtībā vainagojas ar pilnīgu nulli," viņa piebilda.

Vienlaikus Konopore uzsvēra, ka deputātiem būs jārunā arī par budžeta līdzekļu piešķiršanu, lai stiprinātu kontroles mehānismus, piemēram, PVD. "Nedrīkst Latvijā būt dzīvnieku vairāk, nekā mums ir atbildīgu īpašnieku," viņa uzsvēra.

Sēdē Kronbergs arī pauda cerību, ka likumprojekts varētu tikt pieņemts līdz gada beigām, lai jau nākamgad stātos spēkā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.