• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pasaules preses brīvības indeksā Latvija pakāpusies uz 16.vietu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 00:12, 04.05.2023


Starptautiskās žurnālistu tiesību organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) trešdien izplatītajā ikgadējā Pasaules preses brīvības indeksā Latvija ierindojusies 16.vietā, salīdzinot ar 22.vietu pagājušajā gadā.


Foto: LETA

Tikmēr Lietuva un Igaunija atrodas attiecīgi 7. un 8.vietā.

2023.gada organizācijas ziņojumā par 180 valstīm žurnālistikas vide ir atzīta par "ļoti nopietnu" 31 valstī, "grūtu" 42 valstīs, "problemātisku" 55 valstīs un "labu" vai "apmierinošu" 52 valstīs.

RSF indeksā vērš uzmanību uz draudiem, ko preses brīvībai rada viltus saturs.

"Pasaules preses brīvības indekss parāda milzīgu situācijas nepastāvību ar lieliem kāpumiem un kritumiem un nepieredzētām izmaiņām," pavēstīja RSF ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs.

Kā norāda Deluārs, šī nestabilitāte ir rezultāts palielinātai agresivitātei no varasiestāžu puses daudzās valstīs un pieaugošajam naidam pret žurnālistiem sociālajos medijos un fiziskajā pasaulē.

"Nepastāvība ir arī rezultāts viltus satura industrijas izaugsmei, kas veido un izplata dezinformāciju un sniedz instrumentus tā ražošanai," uzsvēra Deluārs.

Norvēģija atrodas saraksta pirmajā vietā septīto gadu pēc kārtas, tai seko Īrija, Dānija, Zviedrija un Somija. Tikmēr trīs Āzijas valstis atrodas saraksta pašā apakšā - Ziemeļkoreja ir pēdējā, Ķīna atrodas vienu vietu augstāk, bet Vjetnama ir 178.vietā.

Eiropa un jo īpaši Eiropas Savienība (ES) ir reģions, kurā ir žurnālistiem ir visvieglāk strādāt, taču atsevišķās valstīs situācija ir problemātiska.

Grieķija, kur žurnālistus izspiegoja izlūkdienesti, joprojām ir viszemākajā vietā starp ES valstīm un indeksā ieņem 107.vietu.

Krievijas noslīdējusi par deviņām vietām uz 164.vietu. "Kopš Krievija 2022.gada februārī iebruka Ukrainā, gandrīz visi neatkarīgie plašsaziņas līdzekļi ir aizliegti, bloķēti un/vai pasludināti par "ārvalstu aģentiem" vai "nevēlamāms organizācijām". Visi pārējie ir pakļauti militārai cenzūrai," teikts indeksā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.