• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Paredz neprognozējamu darba uzteikumu lavīnu, mainot izdienas pensijas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:29, 02.05.2023


Izdienas pensiju nosacījumu maiņa var izraisīt neprognozējamu darba uzteikumu lavīnu, kas gala rezultātā var radīt draudus valsts iekšējai un ārējai drošībai, vēstulē premjeram Krišjānim Kariņam (JV) norādījusi Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība (LAPA).



Ņemot vērā Kariņa publiskos izteikumus saistībā ar esošo izdienas pensiju sistēmu, arodbiedrība lūdz sniegt skaidrojumus "saprotamā latviešu valodā" par to, ko tad īsti premjers plāno izdienas pensiju jautājumā.

Arodbiedrība premjeram atgādinājusi, ka lielākā daļa no tiem darbiniekiem, kuriem ir tiesības uz izdienas pensiju, rūpējas par Latvijas iekšējo vai ārējo drošību un katru dienu, veicot savus darba pienākumus, ir spiesti riskēt ar savu dzīvību un veselību.

"Pastāvošie izdienas pensiju nosacījumi ir viena no nedaudzajām palikušajām sociālajām garantijām, kuras esamība darbam drošības sistēmās ir spējusi piesaistīt augstas klases speciālistus, ja šie nosacījumi pēkšņi tiktu grozīti, tas var izraisīt neprognozējamu darba uzteikumu lavīnu, kas gala rezultātā var radīt draudus Valsts iekšējai un ārējai drošībai," teikts vēstulē.

Arodbiedrība lūdz sniegt rakstiskas garantijas, ka pastāvošā izdienas pensiju sistēma tuvāko gadu laikā netiks grozīta, pretējā gadījumā arodbiedrība būšot spiesta sākt protesta akcijas, aicinot tajās piedalīties visus tos drošības struktūru darbiniekus, kuru izdienas pensijas var tikt apdraudētas.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents valdības sēdē 6.aprīlī izteicās, ka Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu. Premjers to pauda, diskutējot par valsts ekonomisko stāvokli un tā uzlabošanas iespējām pēc informatīvā ziņojuma par Latvijas Stabilitātes programmu 2023.-2026.gadam uzklausīšanas.

Vēlāk viņš skaidroja, ka pensionēšanās vecuma celšana nav šī Saeimas sasaukuma jautājums, taču pie tā nākotnē var nākties atgriezties, jo valstī arvien akūtāk trūkst darbaspēka.

Savukārt labklājības ministre Evika Siliņa (JV) Latvijas Radio norādīja, ka Latvijā aizvien turpinās jau iesāktā pensionēšanās vecuma celšana, kas 2025.gadā sasniegs 65 gadu vecumu, un jauna reforma pašlaik netiekot plānota.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.