• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dzimst bērni arī jauniešiem! Aicina atbalstīt jaunās māmiņas bez darba pieredzes

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:15, 21.03.2023


Saeimas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēdē šodien akcentētas apgrūtinātās iespējas jauniem pieaugušajiem sākt patstāvīgu dzīvi, kā arī izskanēja aicinājums palielināt zemo bērnu pabalstu, ko saņem māmiņas bez darba pieredzes jeb bez sociālās apdrošināšanas.


Publicitātes foto.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) asociētā profesore Baiba Bela pauda, ka piekrīt Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktajam par to, ka bankas ir pārāk kūtras kreditēšanas jomā, kas arī jauniem cilvēkiem ierobežo iespējas iegādāties mājokli.

Tāpat augstās dzīvokļu cenas "ir kosmoss" un kavē jauniešu iespējas sākt patstāvīgu dzīvi, liekot viņiem izvēlēties turpināt dzīvot pie vecākiem, atzīmēja eksperte.

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija no savas puses uzsvēra, ka ģimenes "ļoti cer" uz deputātiem, ka tiks palielināts pašlaik 171 eiro vērtais pabalsts, ko maksā tām jaunajām māmiņām, kuras iepriekš nav strādājušas un par kurām līdz ar to nav veikti sociālās apdrošināšanas maksājumi. Steidzami jāmaina šī situācija, ka tiek maksāta tik maza summa, uzsvēra Treija.

Apakškomisijas priekšsēdētāja Zane Skujiņa-Rubene (JV) apliecināja, ka politiķi strādās arī pie šī jautājuma risināšanas.

Līdzīgi deputāts Jurģis Klotiņš (NA) piekrita, ka minētie pabalsti ir jāpalielina, un uzsvēra, ka tas ir arī sieviešu tiesību jautājums. Politiķis tāpat kopumā uzsvēra, ka valstij ir jāsniedz lielāks atbalsts ģimenēm ar bērniem, īpašiem ģimenēm ar vairāk nekā diviem bērniem.

Kā ziņots, strādājot pie nevienlīdzības mazināšanas pasākumiem, nevajadzētu ļauties nepatiesam mītam, ka liela daļa trūcīgo ir "nestrādājoši sliņķi", šodien apakškomisijas sēdē mudināja LU SZF asociētā profesore.

Bela skeptiski un kā bīstamu novērtēja vēl šodien publiskajā telpā izskanējušo ideju, ka mazāk turīgajiem iedzīvotājiem nevajagot dāsnus pabalstus, jo to saņēmēji "neko nedara". Eksperte vērsa uzmanību, ka atbilstoši 2018.gada datiem no ap 125 000 sociālās pabalstu saņēmējiem lielāko daļu veidoja ap 50 000 pensionāru, ap 27 000 bērni un ap 15 000 pilngadīgas personas ar invaliditāti.

Savukārt pilngadīgas nestrādājošas personas, tajā skaitā, personas bērna kopšanas atvaļinājumā pēc 2018.gadiem bija ap 24 000. Tāpēc asociētā profesore retoriski vaicāja, kuri ir "nestrādājošie sliņķi", un aicināja neļauties domāšanai, ka liela daļa trūcīgie nevēlas strādāt. Bela gan piebilda, ka pastāv mazs skaits strādājošo vecumā esošo trūcīgo, par kuriem pašvaldību pārstāvji pauž, ka viņi nav aktīvi strādātāji.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Lasiet arī

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.