• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Skatīs priekšlikumu aizliegt tirgot cigaretes pēc 2009.gada dzimušajiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 05:43, 14.03.2023


Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē šodien skatīs opozīcijas deputātes Ramonas Petravičas (LPV) priekšlikumu aizliegt tirgot un lietot tabakas cigaretes personām, kas dzimušas pēc 2009.gada, aģentūru LETA informēja deputātes pārstāve Ingūna Millere.


Foto: LETA

Apakškomisijas sanāksme paredzēta plkst.13.30 Jēkaba ielā 10/12, 210.telpā.

Līdzīgu priekšlikumu grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko un to šķidrumu aprites likumā iesniedzis deputāts Armands Krauze (ZZS), liecina informācija likumprojekta priekšlikumu tabulā.

Abu deputātu priekšlikumus Sociālo un darba lietu komisija iepriekš neatbalstīja, taču paralēli nolēma priekšlikuma būtību vērtēt arī apakškomisijā.

Deputātes priekšlikumā runa ir arī par ap 14 gadus veciem pusaudžiem, attiecīgi tās likumīgi nevar iegādāties tabakas izstrādājumus, tātad faktiski ierobežojums stātos spēkā pēc četriem gadiem, šīm personām sasniedzot pilngadību.

Kā ziņots, Petraviča piedāvājot sekot Jaunzēlandes piemēram, kur pirms neilga laika esot apstiprināta likuma norma, kas paredz mazināt pieejamību klasiskajām cigaretēm, aizliedzot iegādāties smēķējamās tabakas produktus personām, kas dzimušas pēc 2008.gada. Politiķe uzskata, ka šāds radikāls solis pilnībā izskaudīšot veselībai kaitīgo cigarešu lietošanu starp nākamajām paaudzēm un nākotnē samazinās onkoloģisko un citu saslimstību riskus.

"Pasaulē ir pierādīts, ka klasiskās cigaretes spēj nogalināt gan tās lietotāju, gan citus, kas pret savu gribu kļuvuši par pasīvajiem smēķētājiem. (...) Mums ir jābūt drosmīgiem pieņemt radikālus lēmumus - neļaut nākamajām paaudzēm nemaz uzsākt smēķēt klasiskās cigaretes un būt atkarīgiem no tām," izteikusies Petraviča.

Viņa atsaucas uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ka 2022.gadā tabakas cigaretes ar dažādu regularitāti smēķējuši 72% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Latvijā esot viens no augstākajiem ikdienā smēķējošiem iedzīvotāju īpatsvariem Eiropas valstu vidū. Augstākais tradicionālo tabakas izstrādājumu smēķētāju īpatsvars iedzīvotājiem vecuma grupā virs 15 gadiem 2020.gadā bijis Grieķijā (42%), Bulgārijā (38%), Ungārijā (36%) un Latvijā (32%).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Sabiedrība Stājas spēkā ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem

Šodien visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, stājas spēkā jauni ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem.

Sabiedrība Tabakas likuma grozījumus Saeimā cer skatīt līdz gada beigām

Apjomīgie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā skatīšanā Saeimā galīgajā lasījumā varētu nonākt līdz 2023.gada beigām.

Sabiedrība Ir pienācis pēdējais laiks cīnīties ar ceļu piesārņojumu Latvijā (VIDEO)

Izmest izsmēķi pa auto logu ir tas pats, kas izmest ceļmalā plastmasas maisu ar ķīmiskiem atkritumiem.

Veselība Izmest izsmēķi pa auto logu jeb Izmest ceļmalā maisu ar ķīmiskiem atkritumiem

Lai sekmētu sabiedrības izpratni par pareizu rīcību ar cigarešu izsmēķiem, "Zaļā josta" sadarbībā ar "Philip Morris Latvia" projekta "Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd" ietvaros izstrādājusi izglītojošu video, liekot no malas paraudzīties uz smēķētāju aplamo rīcību, izmetot cigarešu izsmēķi pa auto logu. Joprojām, smēķējot automašīnā vai pie tās, smēķētāji regulāri izmet izsmēķus neatbilstošās vietās. Cigaretes filtrs satur plastmasu un, nomests zemē, tas ir kaitīgs apkārtējai videi.