• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Noraida vairākus opozīcijas priekšlikumus par papildu finansējumu veselībai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:02, 09.03.2023


Saeimas vairākums ceturtdienas rītā noraidīja vairākus opozīcijas priekšlikumus par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpei valsts 2023.gada budžeta projektā.


Foto: LETA

Vairākas medicīnas nozares profesionāļu organizācijas ir pārmetušas valdībai, ka veselības aprūpes budžets ir nepietiekams un novedīšot pie ārkārtas situācijas medicīnā. Valdība šādos apstākļos būtiskas izmaiņas budžeta projektā nepiedāvāja, tā vietā solot meklēt iespējas finansējumu veselības aprūpei palielināt gada gaitā ar budžeta grozījumiem.

Saeimā tikai noraidīts deputātes Ramonas Petravičas (LPV) priekšlikums par 69 miljonu eiro piešķiršanu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai ārstniecības personām.

Debatēs politiķe uzsvēra, ka 2023.gada budžets vērtējams kā nāves spriedums valsts apmaksātai veselības aprūpei. Petraviča atsaucās uz Latvijas Ārstu biedrības pausto satraukumu par valdības pieeju, kā arī vērtēja, ka šis budžets iezīmējot pāreju uz maksas medicīnu.

Deputāte atzīmēja, ka koalīcijas piešķirtie līdzekļi tikai ļoti nedaudz palielinās māsu un māsu palīgu algu. Petraviča vērsa uzmanību, ka nesen ap 20 onkologi bija tuvu aiziešanai no darba, kas Latvijai būtu traģēdija. Politiķe akcentēja, ka Latvijā trūkst 1600 ārstu un 3000 medmāsu, un šādos apstākļos nepietiekamā atalgojuma dēļ vēl papildu aeī jaunie speciālisti dodas prom no Latvijas.

Tikai noraidīts arī līdzīgs Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšlikums par 20 miljonu eiro piešķiršanu mediķu atalgojuma palielināšanai. Atbalstu nesaņēma arī Petravičas priekšlikums par finansējuma palielinājumu onkoloģijai par 30 miljoniem eiro.

Saeimas vairākums noraidīja arī "Stabilitātei" un "Progresīvo" priekšlikumus par papildu naudu medicīnai, tajā skaitā, dažādu medikamentu apmaksāšanai. Deputāts Edmunds Cepurītis (P) akcentēja, ka vēlāk vairs nevar novērst jau iepriekš cilvēkiem iestājušās negatīvās sekas zāļu trūkuma dēļ.

Pašlaik vēl turpinās spriešana par vairākiem citiem opozīcijas rosinājumiem par papildu naudu veselības aprūpei.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima kopš trešdienas pievakares skata galīgajā lasījumā. Ar budžeta pakotni saistītie jautājumi kopumā tiek skatīti jau nepilnu diennakti ilgā sēdē, ierēķinot arī pārtraukumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Ekonomika Tiks pieņemts Daugavpils budžets, izdevumi par 1 305 903 euro mazāk (+VIDEO)

Sākot ar šo gadu valsts vairs nefinansē tik svarīgu sociālo funkciju kā deinstitucionalizācijas process.

Sabiedrība Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro

Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro, liecina "Latvijas vēstnesī" publicētais pašvaldības budžets.

Sabiedrība Rīgas domes budžetā izdevumi par 200 miljoniem eiro apsteigs ieņēmumus

Rīgas dome trešdien pieņēma pašvaldības šī gada budžetu, kurā izdevumi plānoti par nepilniem 200 miljoniem eiro lielāki nekā ieņēmumi.

Ekonomika Ekonomisti: Latvijā jāveic budžeta izdevumu radikālu izvērtēšanu

Latvijā nepieciešams veikt budžeta izdevumu radikālu izvērtēšanu, jaunākajā Latvijas ekonomikas pārskatā šādu nostāju pauž Latvijas Universitātes (LU) Produktivitātes zinātniskā institūta domnīca "LV PEAK".