• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Strādā daudz, bet saņem mazāk?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:37, 07.03.2023


Kāpēc nevaram atļauties dzimumu vienlīdzību?



“Par spīti tam, ka Latvijā sievietes darbā pavada gandrīz tikpat daudz laika, viņu spēja sevi finansiāli nodrošināt ir būtiski mazāka nekā vīriešiem”, - Latvijas Bankas portālā makroekonomika.lv atzīmē LB ekonomiste Krista Kalnbērziņa.

“Viena no iespējām veiksmīgai attīstībai ir investīcijas tehnoloģijās, digitalizācijā un automatizācijā. Tomēr priekšnosacījums to ieviešanai ir cilvēkresursi un šī resursa kompetence. Būtisks izaugsmes potenciāls slēpjas valsts spējā attīstīt un izmantot visu tās iedzīvotāju potenciālu, taču viens faktors to pašlaik kavē – netiek pilnvērtīgi attīstīts, novērtēts un atbalstīts lielas daļas sabiedrības – sieviešu – profesionālās attīstības potenciāls. Latvijā 54% no iedzīvotājiem ir sievietes. 2021. gadā 64% no augstskolu absolventiem bija sievietes, nodarbinātas ir 72% sieviešu , bet tikai 19% sieviešu ir lielo uzņēmumu padomēs un 30% likumdevēju vidū», - raksta ekonomiste.

Atsaucoties uz daudziem pētījumiem, autore pasvītro, ka kā sieviešu iesaiste varas pozīcijās ietekmē tehnoloģiju attīstību un izaugsmes iespējas ekonomikai kopumā, izmantojot datus par 182 valstīm. Secināts, ka sieviešu piedalīšanās lēmumu pieņemšanā būtiski uzlabo ilgtermiņa izaugsmes potenciālu. Sākotnēji jau profesionāli aktīvas sievietes būtiski paplašina darba tirgum un arī politikai pieejamo talantu daudzumu. Sabiedrībā aktīvas sievietes paaugstina arī dažādu attīstības ideju, zināšanu, pieredzes un politikas prioritāšu pārstāvniecību. Tas savukārt uzlabo politikas diskusiju daudzveidību un kvalitāti, kā arī ļauj nonākt līdz produktivitāti veicinošiem un lielākai sabiedrības daļai labvēlīgiem politiskiem un vadības lēmumiem.

“Dzimumu līdztiesība ir Latvijas attīstības būtiska sastāvdaļa, par to jārūpējas ne tikai sievietēm, bet jebkuram Latvijas iedzīvotājam”, - pārliecināta LB ekonomiste.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī