• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Stukāns: Tribunāls par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā varētu notikt jau rīt

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:55, 01.03.2023


Tribunālu par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā varētu izveidot jau rīt, ja vien valstīm būtu tāda vēlēšanās, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda ģenerālprokurors Juris Stukāns.


Foto: LETA

Viņš sacīja, ka dienesti un dažādas starptautiskas institūcijas jau no kara pirmās dienas fiksē Ukrainā pastrādātos Krievijas noziegumus, līdz ar to iegūto pierādījumu apjoms jau patlaban, visticamāk, ir pietiekams, lai varētu runāt par lietas izskatīšanu, bet starptautiskā līmenī tribunāla izveidošana kavējas.

"Diemžēl valstis ilgi runā, runā un šobrīd vēl nav gatavas parakstīt vienošanos par šāda tribunāla izveidošanu. Bet jebkurā variantā Ukraina nekad nezaudēs savas tiesības. Jau šodien mēs zinām, ka vairākas lietas pret konkrētām personām, kuras pastrādāja kara noziegumus Ukrainas teritorijā, ir iztiesātas Ukrainā, cilvēki ir notiesāti, tāpēc nav pamata domāt, ka kāds paliks nesodīts," sacīja Stukāns.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka būtu labi, starptautiskā sabiedrība spētu pēc iespējas drīzāk vienoties par minētā tribunāla izveidi.

Kā ziņots, Rietumvalstis ilgstoši meklē veidus, kā panākt starptautiska tribunāla izveidošanu Krievijas kara noziegumu izvērtēšanai un vainīgo sodīšanai. Latvija ir viena no valstīm, kas stingri iestājas par šāda tribunāla izveides nepieciešamību. Valsts prezidents Egils Levits februāra vidū, uzrunājot Eiropas Parlamentu, uzsvēra, ka tribunāla izveidei ir vajadzīga politiskā griba.

Arī Latvijā ir ierosināta lieta par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā. Izmeklējot to, Latvija Starptautiskajā krimināltiesā nodevusi vairākas ukraiņu bēgļu liecības, iepriekš pastāstīja Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas Evita Šiba, kura ir uzraugošā prokurore Valsts drošības dienesta sāktajā lietā par kara noziegumiem.

Izmeklēšana joprojām turpinās, turklāt valstī turpina ierasties bēgļi no Ukrainas. Šiem cilvēkiem uz robežas tiek izsniegta informatīvā lapa ar informāciju par iespējām liecināt par kara noziegumiem.

"Šis ir nepārtraukts process. Nevar teikt, ka esam tagad apstājušies un visu savākuši. Varbūt pēc kara būs vēl cilvēki, kuri var ko pastāstīt," piebilda Šiba.

Viņa norādīja, ka atbilstoši vajadzībai Latvija var apmainīties ar jebkuru apvienotajā izmeklēšanas grupā iekļauto valsti.

"Tāpat, piemēram, mēs esam jau nodevuši starptautiskajai krimināltiesai vairākas liecības. Arī šīs tiesas izmeklētāji bijuši Latvijā un nopratinājuši cilvēkus," norādīja prokurore.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.