• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas specdienests: Karadarbība Ukrainā turpināsies vismaz visu 2023.gadu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:01, 28.02.2023


Karadarbība Ukrainā turpināsies vismaz visu 2023.gadu, turklāt Krievijas pozīcijām pasliktinoties, pieaugs dažādu izmisuma soļu riski, lai situāciju mainītu sev par labu, savā pagājušā gada darbības pārskatā secinājis viens no Latvijas specdienestiem - Satversmes aizsardzības birojs (SAB).


Foto: Ukraina.

Šo ziemu Krievija izmantoja spēku atgūšanai un ir gandrīz droši, ka gan Krievija, gan Ukraina izmantos uzbrukuma iespējas, ja tādas radīsies. Krievijas stratēģiskais mērķis joprojām ir nemainīgs, līdz ar to ir ļoti iespējams, ka Krievija pēc atpūtas perioda ziemā plāno atsākt jaunu uzbrukuma kampaņu.

Krievijas režīms joprojām izskata iespēju atjaunot uzbrukumu Kijivai. Tajā pašā laikā minimālais taktiskais mērķis saglabāsies Donbasa ieņemšana.

Patlaban nav priekšnoteikumu miera sarunu atsākšanai. Krievija nav gatava pamest Ukrainas teritoriju, savukārt Ukraina nav gatava teritoriāliem zaudējumiem. Krievijas raidītie signāli par gatavību atsākt sarunas uzskatāmi par viltus gājienu. No jebkāda veida pamiera noslēgšanas Krievija būtu galvenā ieguvēja. Tai ir nepieciešams laiks, lai pārgrupētu spēkus un sagatavotos jauniem uzbrukumiem, secinājis SAB.

Lai Ukraina uzvarētu, tai nepieciešams ievērojami lielāks Rietumu militārais atbalsts. Gan Krievijai, gan Ukrainai trūkst bruņojuma un munīcijas, tāpēc viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmēs karadarbību, būs abu pušu spēja pēc iespējas ātrāk tos saņemt vai ražot.

Karadarbību ietekmēs arī spēja papildus piesaistīt karavīrus, kā arī abu valstu finansiālā un ekonomiskā situācija.

Šogad Ukraina turpinās uzrunāt starptautisko sabiedrību, lai novērstu nogurumu no kara. Krievija turpinās centienus mazināt Rietumvalstu sniegto atbalstu Ukrainai, mēģinot šķelt Rietumus un turpinot izplatīt draudus par kodolieroču izmantošanu.

Krievijas pozīcijām pasliktinoties, pieaugs dažādu izmisuma soļu riski, lai situāciju mainītu sev par labu. Tomēr SAB vērtējumā patlaban ir zema iespējamība, ka Krievija karadarbībā izmantos kodolieročus.

"To pielietošanai būtu pārāk augstas likmes, kas varētu izraisīt tiešāku Rietumvalstu iesaisti karā, kā arī atsvešināt Krievijai draudzīgākās valstis, piemēram, Ķīnu un Indiju. Kodolieroči var tikt izmantoti, ja Putina skatījumā tiks apdraudēta režīma pastāvēšana. Vismaz šobrīd tam nav indikāciju," teikts pārskatā.

Pērn septembrī SAB savā analītiskajā rakstā minēja, ka turpinoties tā brīža notikumu attīstībai, ar augstu ticamību iespējams prognozēt, ka ar mainīgu intensitāti karadarbība turpināsies vismaz līdz šī gada pavasarim.

24.februārī apritēja gads, kopš Krievija, turpinot jau 2014.gadā sākto agresiju, sāka plašu, pilna apmēra militāru iebrukumu Ukrainā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.