• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pērn Latvijā reģistrēts mazākais gūto elektrotraumu skaits pēdējā desmitgadē

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:31, 21.02.2023


Latvijā pagājušajā gadā reģistrētas 30 elektrotraumas, kas ir par 46% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī mazākais sadzīvē gūto elektrotraumu skaits pēdējā desmitgadē, liecina AS "Sadales tīkls" apkopotā elektrotraumu statistika.



Minēto 30 elektrotraumu vidū sešos gadījumos cietuši dažāda vecuma bērni, kamēr 2021.gadā tika reģistrētas 10 bērnu elektrotraumas.

Pagājušajā gadā būtiski samazinājies arī letālo elektrotraumu skaits - ja 2021.gadā letālas sekas tika konstatētas sešos gadījumos, tad 2022.gadā ar letālām sekām bijusi viena elektrotrauma.

Pērn elektrotraumas guvuši cilvēki visās vecuma grupās. Tostarp, pieskaroties bojātam vadam, elektrotraumu 2022.gadā guvis 11 mēnešus vecs bērns, bet, ieliekot mutē datora lādētāja vadu, strāvas triecienu saņēmusi vienu gadu veca meitenīte. Savukārt kāds pieaugušais traumu guva, pie neatslēgta sprieguma veicot remontdarbus savā īpašumā, bet letālu elektrotraumu guvis 85 gadus vecs seniors - tas noticis saskarsmē ar, visticamāk, bojātu vai neprofesionāli uzstādītu ūdenssūkni.

"Sadales tīkla" Mācību centra elektrodrošības eksperts Artūrs Šmats norāda, ka elektrotraumu skaits Latvijā turpina sarukt, tomēr tie vēl arvien ir vairāki desmiti cilvēku, kas cietuši no elektriskās strāvas izraisītiem apdegumiem, smagiem audu bojājumiem vai citām sekām, no kurām būtu varējuši sevi pasargāt.

Viņš skaidro, ka reģistrēto elektrotraumu apstākļi un socioloģisko aptauju rezultāti rāda, ka pieaugušajiem biežs elektrotraumu cēlonis vēl arvien ir tas, ka, lietojot elektroierīces, cilvēki mēdz būt neuzmanīgi vai pārdroši, tostarp izmanto bojātu elektrotehniku vai paši to labo, piemēram, defekta vietu notinot ar izolācijas lenti.

"Tas ir nedrošs risinājums! Turklāt svarīgi ne vien pārliecināties par elektroiekārtu darba kārtību, bet arī pievērst uzmanību vadiem un kabeļiem mājas sienās, neaizmirstot arī par rozetēm - vismaz reizi 10 gados svarīgi pārbaudīt īpašuma iekšējo tīklu tehnisko stāvokli! Šis darbs uzticams elektrospeciālistam," norāda Šmats, piebilstot, ka savukārt bērni traumas visbiežāk gūst tad, kad tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības, tāpēc būtisks ieteikums ir parūpēties par bērnu drošām rozetēm, kā arī mazuļu tuvumā neatstāt rozetēm pieslēgtas elektroierīces un lādētājus.

Gadu iepriekš - 2021.gadā - Latvijā tika reģistrētas 56 elektrotraumas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Sabiedrība Latvijā sarucis tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums

Latvijā šogad augustā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā šā gada jūlijā, bet par 10% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Saeima atteicās ietekmēt elektroenerģijas sadales tarifu (+VIDEO)

Parlamentārieši ierosināja uz pusi samazināt monopolista pakalpojumu izmaksas.

Ekonomika «Sadales tīklam» nodots 5,5 reizes vairāk saules elektroenerģijas

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tīklā šogad pirmajā pusgadā nodotas 59 gigavatstundas (GWh) saules elektroenerģijas, kas ir 5,5 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.