• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: dzimstība valstī palielinātos, ja iedzīvotāji vairāk pelnītu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 17:56, 20.02.2023


Vairākums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka dzimstība Latvijā palielinātos, ja iedzīvotāji reproduktīvajā vecumā justos drošāki par Latvijas nākotni. "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" aptaujā šādu pārliecību apstiprināja 67% respondentu, gandrīz tikpat populāra atbilde bijusi, ka dzimstība valstī palielinātos, ja iedzīvotāji vairāk pelnītu.


Foto: LETA

Aptaujā 67% respondentu atbildējuši, ka dzimstība Latvijā palielinātos, ja iedzīvotāji reproduktīvajā vecumā justos drošāki par Latvijas nākotni. Šādu atbildi sniedza 70% sievietes un 64% vīrieši. Šādi gan vismazāk domā jaunie cilvēki vecumā no 18-29 gadiem - 54%, bet pārējās vecuma grupās drošības aspekta ietekmi atzīmējšui 68-72% iedzīvotāju. Reģionos mazāk to norādījuši respondenti Vidzemē - 60% no aptaujātajiem, bet visvairāk Rīgā - 69% un Kurzemē - 71%.

58% aptaujāto - vienlīdz daudz sievietes un vīrieši - ir pārliecināti, ja iedzīvotāji pelnītu vairāk, arī dzimstība būtu augstāka. 18-29 gadu vecumā šādi uzskata 60% aptaujāto, 30-39 gadu vecumā 62%, bet pārējās vecuma grupās nedaudz mazāk par pusi. Rīgā, Kurzemē, Vidzemē dzīvojošo vidū vairāk nekā 60% ir pārliecināti, ka lielāki ienākumi nodrošinātu arī augstāku dzimstību, un arī pārējos reģionos šāds uzskats ir līdzīgs - vidēji tikai par 10% mazāk iedzīvotāju ir atbildējuši šādi.

23% aptaujā norādījuši, ka bērnu dzimtu vairāk, ja reproduktīvā vecumā esošie iedzīvotāji mazāk laika pavadītu pie datoriem un internetā, bet vairāk atrastos sabiedrībā - darbavietā, pasākumos, pašdarbības kolektīvos, interešu grupās, ceļotu u. tml. Jaunākie iedzīvotāji no 18-39 gadiem par šo ir mazāk pārliecināti, un šādu atbildi apstiprināja 19% no šajā vecumā esošajiem respondentiem. Iedzīvotāji ar ilgāku dzīves pieredzi šo aspektu dzimstības iespējamājā palielināšanā minējuši biežāk, piemēram, 50 - 59 gadu vecuma grupā visvairāk - 28%. Zemgalē šādam apgalvojumam piekrīt vismazāk - 17% respondentu no šī reģiona, tikmēr Latgalē 20%, Rīgā un Kurzemē 23%, bet Pierīgā un Vidzemē visvairāk - 25% aptaujāto.

14% sacījuši, ja iedzīvotāji studijas, mācības pabeigtu un sāktu strādāt vecumā līdz 25 gadiem, Latvijā palielinātos arī dzimstība. Tieši gados jaunākie cilvēki no 18-39 gadiem par šādu argumentu ir pārliecinātākie, un šo atbildi apstiprinājuši gandrīz piektā daļa no viņiem. Populārāk šādi domāt ir Rīgā, Pierīgā un Kurzemē, bet vismazāk viedoklim, ka agrāka patstāvīgas dzīves uzsākšana palielinās arī dzimstību Latvijā, piekrīt iedzīvotāji Vidzemē - tikai 7%.

9% aptaujas dalībniekiem bijis grūti pateikt, vai arī viņi norādījuši citu variantu, kas būtu sabiedrībā jādara, lai dzimstība Latvijā palielinātos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība IeM: Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila

Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Lasiet arī