• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Galvenais zemestrīces laikā ir pēc iespējas ātrāk atstāt ēku - Latvijas ģeologs

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 20:48, 07.02.2023


Katastrofāla zemestrīce Tuvajos Austrumos, pēc pesimistiskām prognozēm, prasījusi desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvības. Turcijā, Sīrijā, Libānā starp drupām turpinās izdzīvojušo meklēšana. Par laimi, Latvijas tūristi avārijā nav cietuši. "VS.LV" vērsās pie Rīgas eksperta ģeologa Konstatina Ranka – ko darīt, ja tevi pārsteigusi dabas stihija?



«Es uzskatu, ka, ja ir noticis kaut kas ārkārtējs, un jūs esat istabā, nekas jums nepalīdzēs», - zinātnieks mūs pārsteidza. «Labākais risinājums pirmajā sitienā ir atstāt šo telpu. Un pat tad, kad zemestrīce ir beigusies, nekad vairs neieejiet tajā. Ja speciālisti neieradās, neapskatīja un neteica: jā, varat atgriezties. Skaties video no Turcijas! Zemestrīce notikusi naktī, ap pulksten 5. Tad viņi pa dienu rādīja mājas, kur it kā viss ir normāli, un pēkšņi tās sāk brukt. Jo ēka var nesabrukt uzreiz – bet tās konstruktīvā stabilitāte jau krasi samazināsies».

«Pēc galvenā trieciena var aiziet tā sauktie pēcgrūdieni, - К.Ranks brīdina, -Šo sitienu jauda būs pietiekama, lai pabeigtu ēku. Tāpēc ir noteikums: ja stipri satricināja, evakuējieties uz ielu. Labāk ir auksts, labāk saslimt no aukstuma, bet nekāpt ēkā, kas nākamajā mirklī var sabrukt kā kāršu namiņš».

Latvijas ceļotājiem, kas ceļo uz ārzemēm, pēc mūsu eksperta domām, jāņem vērā arī šāds noteikums: seismiski bīstamās zonās mājokļiem izvēlieties mazstāvu ēkas.

Daudzas pasaules valstis steidzas palīdzēt zemestrīcē cietušajiem. Igaunijas Iekšlietu un Ārlietu ministrijas sadarbībā ar Glābšanas departamentu atsauksies uz Turcijas aicinājumu sniegt starptautisku palīdzību un nosūtīs uz Turciju pilsētvides meklēšanas, glābēju un mediķu komandu EST-USAR, kur ir līdz 44 speciālistiem.

Savukārt Latvija plāno piešķirt Turcijai 70 000 eiro zemestrīces izraisīto seku mazināšanai, izriet no Ārlietu ministrijas sagatavotā rīkojuma projekta. Izdevumus plānots segt no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem».

Voldemārs Burkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kariņam atjaunots Saeimas deputāta mandāts

Bijušajam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) pēc demisijas šodien tika atjaunots Saeimas deputāta mandāts.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".

Sabiedrība Kampars Kadžuļa pārmetumus sauc par absurdiem un nepatiesiem

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumi, ka "Vienotības" politiķi centušies ietekmēt balsu skaitīšanas rezultātus 2014.gada Saeimas vēlēšanās, ir absurdi un nepatiesi, paziņoja bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Sabiedrība Motosezonas atklāšanas laikā Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu.

Lasiet arī

Pasaule Timoras salu Indonēzijā satricina 6,1 magnitūdas zemestrīce

Indonēzijai daļēji piederošajā Timoras salā ceturtdien notika 6,1 magnitūdu stipra zemestrīce, kas satricināja provinces galvaspilsētu Kupangu, liekot iedzīvotājiem atstāt mājas, paziņoja ASV seismologi.

Pasaule Jaunzēlandes Dienvidsalu satricina spēcīga zemestrīce

Jaunzēlandes Dienvidsalu trešdien satricināja spēcīga zemestrīce, izbiedējot cilvēkus.

Pasaule Indonēzijas Bali un Javas salas satricina spēcīga zemestrīce

Indonēzijas Bali un Javas salas otrdien satricināja spēcīga zemestrīce un tās pēcgrūdiens, izraisot iedzīvotāju paniku, bet vēl nav ziņots par postījumiem vai cietušajiem.

Pasaule Kolumbijas galvaspilsētu satricinājusi spēcīga zemestrīce

Kolumbijas galvaspilsētu un citas lielākās pilsētas ceturtdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, kurai neilgi pēc tam sekoja spēcīgs pēcgrūdiens, izraisot iedzīvotājos paniku un nodarot postījumus Kolumbijas Kongresa palātai.