• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krievija, plānojot agresiju, pārvērtēja Brexit un Trampu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
EKSKLUZĪVI! 21:02, 06.02.2023


Rīgā uzstājās krievu zinātnieks, kurš uzstājās pret Kremļa politiku.


Krievu emigranti pulcējas kādā krogā.
Foto: vs.lv

«Jāskatās bez propagandas mokām», - mierīgi saka šis inteliģentais cilvēks. Maskavas Starptautisko attiecību institūta docents Aleksandrs Tevdoi-Burmuli pēc vairāku dienu aresta par dalību opozīcijas mītiņā Alekseja Navaļnija atbalstam nolēma, ka viņam tomēr būtu labāk dzīvot Eiropā. Aizvadītās nedēļas nogalē viņš ar savu stāstu par Maskavas un Rietumu attiecībām runāja ar krievu emigrantiem Rīgā.

Pēc Krievijas vadošā Eiropas Savienības eksperta domām, problēmas Kremļa un Briseles attiecībās pieauga pakāpeniski līdz 2014.gadam, un atšķirību pamatā bija cilvēktiesības.

«Kādā brīdī ES vairs nevarēja tos ignorēt. Kas attiecas uz mūsu sistēmu, tā varētu būt jebkāda slēgta, bet tai vajadzētu darboties. Kad sistēma ir aizvērta un vēl nedarbojas, tas apgrūtina mijiedarbību ar to. Ļaujiet man jums atgādināt: Eiropas Savienībai ir lieliskas attiecības ar Azerbaidžānu. Ir koncepcija – kritisks dialogs starp ES un Ķīnu», — minēja zinātnieks.

Pēc Tevdoi-Burmuli teiktā, Eiropas Savienības vadība, uzņemot jaunas dalībvalstis, apvieno ideoloģiskās vērtības ar politisko veiklību.

«Еiropas Savienība pret savu perifēriju izturas kā pret telpu, kuru var paēst, bet pirms tam tā ļoti ilgi jātīra. Tas ir tāds buferis, un Eiropas Savienība samierinās ar to, ka tie vēl nav īsti nogatavojušies».

Savukārt Maskava bija ļoti sajūsmā par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības.

«Krevijas Ārlietu ministrijas kuluāros 2016.gads tika nodēvēts par apsaldējušo anglosakšu gadu – vispirms Brexit, tad Tramps. Tas tiešām likās kā jauns, ļoti interesants stāsts. Līdz pat pēdējam brīdim Brexit Krievijā netika uzskatīts par iespējamu. Margarita Simonjana, Russia Today vadītāja, pēc Trampa ievēlēšanas braukāja pa Maskavu ar ASV karogu automašīnā. Šajā Krievijas elites daļā viss ASV un Anglijā notikušais tika uztverts kā atvērts iespēju logs. Un mēs ar kolēģiem teicām, ka pret Krieviju nekas ne tikai nemainīsies, bet arī viņai tas kļūs problemātiskāk. Bet cilvēki KF ĀM dzird tikai to, ko vēlas dzirdēt. Šeit viņi saka, ka ES brūk, un ir jāuztur saites ar galēji labējiem».

Šodien ES bāzēts krievu zinātnieks mierīgi aplūko oficiālās Kijevas kontaktus ar jebkuriem pasaules spēlētājiem: «Valstij, ar kuru karo Krievija, ir maz izvēles. Viņa sadarbosies ar tiem, kas viņai iedos ieročus. Valsts, kas atrodas šajā pozīcijā, smelsies no kurienes tā var. Visur ir brīvprātīgie. Bet būtu interesanti redzēt, kā Eiropas valstu valdības attiecas uz savu brīvprātīgo darbību».

Kā zināms, 2022.gada februārī Latvijas Saeima pieņēma grozījumus likumdošanā, kas ļauj Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi pievienoties Ukrainas bruņotajos spēkos.

Krišs Ziverts.


A.Tevdoi-Burmuli uzstājas Rīgā.
A.Tevdoi-Burmuli uzstājas Rīgā.
Foto: vs.lv

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbildību par skolēnu vājajām zināšanām aicina prasīt no izglītības iestādēm

Par skolēna zināšanām atbildība jāuzņemas skolai, jo tā visātrāk var pamanīt izmaiņas skolēna sniegumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zane Oliņa un Pāvels Pestovs, kuri iepriekš bija atbildīgi par projekta "Skola2030" mācību satura izstrādi un ieviešanu.

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Lasiet arī

Pasaule Ukraina lūgusi Latviju nodrošināt kriminālekspertus kara noziegumu izmeklēšanai

Ukraina lūgusi Latviju nodrošināt kriminālekspertus Krievijas pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Pasaule ASV atbalsta Ukrainas palīdzības likumprojekta nodošanu izskatīšanai

ASV Pārstāvju palāta piektdien nolēma nodot izskatīšanai likumprojektu par ilgi aizkavētās palīdzības piešķiršanu Ukrainai.

Pasaule Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 457 830

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 457 830 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Sabiedrība AM: Ukrainai nosūtāmie droni ir ražoti Latvijā

Latvijas iniciētajā dronu koalīcijā Ukrainai tiks nosūtīti Latvijā ražoti droni, apliecināja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.