• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Smart-ID uzsācis pēdējos soļus kvalificētā statusa iegūšanai Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:01, 01.02.2023


No šodienas Latvijā stājas spēkā grozījumi fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, kas paredz, ka e-pakalpojumu sniedzējiem savos e-risinājumos ir jāatbalsta arī nacionālos eID rīkus, un "Smart-ID" izstrādātājs "SK ID Solutions" šobrīd strādā pie tā, lai papildus atbilstībai Eiropas Savienības Elektroniskās identifikācijas un uzticamības pakalpojumu (eIDAS) regulai iegūtu arī lokālo, ar Latvijas normatīvajiem aktiem noteikto kvalificēto statusu autentifikācijai, pavēstīja "SK ID Solutions" pārstāvji.


Ilustratīvs foto.

Tikmēr arī pēc 1.februāra autentifikācijas un elektroniskās parakstīšanās rīks "Smart-ID" turpinās būt pieejams kā drošs un legāls risinājums.

Likuma grozījumi paredz papildu valsts uzturēto autentifikācijas līdzekļu ieviešanu e-pakalpojumu sniedzējiem lietotāju izvēlei. Atbilstoši normatīvajiem aktiem Latvijā šobrīd pieejami divi nacionālie jeb valsts pasūtītie un uzturētie eID līdzekļi - "eParaksts" un "eParaksts Mobile". Tas nenozīmē, ka citu izstrādātāju veidotie rīki kļūst neatbilstoši, papildinās iespēju un izvēļu klāsts, un lietotājs izvēlas sev atbilstošāko.

"SK ID Solutions" Latvijas vadītāja Sanita Meijere norāda, ka uzņēmumam ir svarīgi turpināt sniegt augstas kvalitātes pakalpojumu Latvijā, kur savu uzticību pakalpojumam izrādījuši vairāk nekā viens miljons iedzīvotāju, tādēļ uzņēmums investējis laiku un resursus, lai papildu atbilstībai eIDAS regulai iegūtu arī Latvijas normatīvajiem aktiem noteikto kvalificēto statusu.

"Šobrīd speram pēdējos soļus - gaidām akcepttestēšanu, ko veiks Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iedzīvotāju reģistrs un tad varēsim iesniegt iesniegumu Aizsardzības ministrijas Digitālās drošības uzraudzības komitejā kvalificētā statusa iegūšanai," pauž Meijere.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols norāda, ka no šā gada 1.februāra iedzīvotājiem ir noteiktas garantētas tiesības saņemt privātā sektora digitālos pakalpojumus droši, apliecinot identitāti arī ar valsts nodrošinātajiem digitālās identifikācijas rīkiem - eiD karti vai "eParaksts mobile".

"Vienlaikus atzinīgi vērtējam, ka iedzīvotājiem ir pieejami arī citi identifikācijas pakalpojumi. Piedāvāto identifikāciju iespēju dažādība ir pozitīva arī no savstarpējās aizvietojamības viedokļa - mūsu digitālo pakalpojumu vide, atbalstot papildu autorizācijas iespējas, kļūst noturīgāka," min Ozols.

Igaunijas "SK ID Solutions" filiāle Latvijā reģistrēta 2019.gadā. "SK ID Solutions" akcionāri ir "SEB banka", "Swedbank" un "Telia Eesti". Kompānija piedāvā autentifikācijas un elektroniskā paraksta rīku "Smart ID".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.