• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


TM jāsagatavo uzlabots piedāvājums labticīgo ieguvēju interešu aizsardzībai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:22, 17.01.2023


Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisija no Tieslietu ministrijas (TM) mēneša laikā sagaida uzlabotu piedāvājumu likuma grozījumiem īpašumu labticīgo ieguvēju interešu aizsardzībai.


Ilustratīvs foto.

TM pārstāvji šodien prezentēja savu pašreizējo piedāvājumu labticīga ieguvēja mantisko interešu aizsardzība kriminālprocesā, tomēr deputāti vēlas redzēt atbilstošāk sagatavotāku pieeju.

Kā komisijas sēdē skaidroja apakškomisijas vadītājs Andrejs Judins (JV), svarīgi nodrošināt, lai gaidāmais labticīgā ieguvēja aizsardzības regulējums netiktu izmantots negodprātīgi.

Piemēram, var būt situācija, ja persona īpašumu par mazu summu ir iegādājusies no tuva radinieka, bet kriminālprocesā nav pierādīts, ka šī persona būtu iesaistīta krāpšanā, un tātad ir uzskatāma par labticīgu ieguvēju, skaidroja Judins. Apakškomisijas vadītājs atzīmēja, ka šādiem un līdzīgiem gadījumiem likumā nepieciešams noteikt kritērijus, kuriem labticīgajam ieguvējam ir jāatbilst, lai gaidāmo sistēmu nevarētu izmantot negodprātīgi.

Gan Judins, gan deputāts Gunārs Kūtris (ZZS) vērsa uzmanību, ka TM bijuši jau daži gadi, lai izstrādātu atbilstošu piedāvājumu šī jautājuma sakārtošanai.

TM šodien prezentētais piedāvājums paredz paļauties uz tiem ierakstiem publiskajos reģistros, kuriem likumā noteikta publiskā ticamība. Tiesības uz zaudējuma kompensāciju labticīgam ieguvējam rastos pēc spēkā stājušās tiesas nolēmuma vai prokurora lēmuma, ar kuru manta atzīta par noziedzīgi iegūtu un tā atdota cietušajam.

Virsprokurors Juris Juriss rosināja iepazīties ar citu valstu pieredzi, kā izveidot atbilstošu labticīgā ieguvēja mantisko interešu aizsardzības sistēmu.TM pārstāvji pauda gatavību strādāt ar politiķu un virsprokurorora priekšlikumiem.

Apakškomisija jaunu sēdi šajā jautājumā plāno rīkot pēc diviem mēnešiem.

Kā ziņots, valdības deklarācijā norādīta apņemšanās sekmēt nekustamā īpašuma labticīgo ieguvēju interešu aizsardzību.

Šī tēma aktualizējās pirms nepilniem diviem gadiem, kad Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierināja Valsts policijas izmeklētājas lūgumu atzīt par noziedzīgi iegūtu dzīvoklu, kas kā labticīgam ieguvējam piederēja māksliniekam Aivaram Vilipsonam, bet kriminālprocesā bija arestēts, un atdot to pēc piederības cietušajai - Latvijas valstij.

Tiesas spriedums ieguva lielu rezonansi sabiedrībā, tāpēc Saeima uzreiz pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, lai aizsargātu labticīgā ieguvēja intereses gadījumos, ja noziedzīgi iegūts nekustamais īpašums piekrīt valstij.

Pēc tam Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija nolēma atcelt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu daļā par rīcību ar noziedzīgi iegūto mantu, un lēma nekustamo īpašumu Rīgā atstāt māksliniekam Vilipsonam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.