• Maigurs,
  • Mārica,
  • Māris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


RTU laboratorijā testēs individuālās aizsardzības līdzekļus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:00, 16.01.2023


Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) 18.janvārī universitātes Laboratoriju mājā atklās individuālo aizsardzības līdzekļu testēšanas laboratoriju, kuras aprīkojums ir unikāls pasaules līmenī. Jaunā laboratorija nodrošinās operatīvu un kvalitatīvu individuālo aizsardzības līdzekļu pārbaudi.


Foto: RTU.

Bagātīgi aprīkotajā laboratorijā ir ap 80 dažādu iekārtu, kas paredzētas gan masku, respiratoru un filtru, gan īpašuzdevumu apģērbu, piemēram, aizsargtērpu un darba apģērbu, kā arī dažādu tekstilmateriālu testēšanai. Laboratorijā, ir dažādas iekārtas, kas ļauj pārbaudīt sejas aizsargmasku, respiratoru un filtru noturību pret dažāda veida piesārņojumu, noteikt to mehānisko izturību, mikrobioloģisko tīrību. Laboratorijā arī ir iekārtas, kas ļauj pārbaudīt CO2 noplūdi respiratoros, maskās vai filtros, lai noteiktu aizsarglīdzekļu efektivitāti dažādu saslimšanu uzliesmojumos.

Laboratoriskās iekārtas imitē apstākļus, kādos ilgstoši atrodas, piemēram, ugunsdzēsēji, karavīri, mediķi, citi īpašo uzdevumu veicēji, kā arī sportisti vai profesionāļi, kuri valkā īpašuzdevumu apģērbu. Tādējādi iespējams testēt dažādu aizsardzības līdzekļu noturību pret paaugstinātu karstumu, mitrumu, dažādiem ķermeņa šķidrumiem, ar kuriem jāskaras, piemēram, mediķiem operāciju zālē, lai gūtu pārliecību, ka cilvēki, kuri diendienā cīnās par citu cilvēku veselību un dzīvību, nepakļauj riskam savējo.

Atsevišķas iekārtas arī imitē, piemēram, cilvēka elpošanu un svīšanu. Aprīkojumā ir iekārtas, ar ko nosaka dažādu tekstilmateriālu mehāniskās īpašības, ūdensnecaurlaidību, gaisa un ūdens tvaiku caurlaidību, krāsu noturību, nodilumizturību, kopšanas ietekmes, degšanas īpašības, mitruma vadītspēju, tekstilšķiedru sastāvu un saderību ar cilvēka ādu.

RTU zinātnieki ir ilgstoši sadarbojušies ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, sportistiem, pētot un pilnveidojot uniformas, izstrādājot metodes apģērbu ergonomikas uzlabošanai un lielumatbilstības noteikšanai. Covid-19 pandēmijas laikā radīti arī prototipi inovatīviem aizsargtērpiem veselības aprūpē strādājošajiem un jauna veida aizsargmaskām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Lasiet arī

Ekonomika Zinātnieki vēlas Vidzemes mežu resursus labāk pielāgot ekonomikai (+VIDEO)

Būtiska ir dažādu biznesa modeļu pielāgošana, esošu risinājumu un pētniecības iespēju apzināšana.

Ekonomika Koka mēbeļu eksports septiņos mēnešos samazinājies par 12,4%

Latvijas koka mēbeļu eksports šogad septiņos mēnešos salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu samazinājies par 12,4%, tostarp visvairāk koka mēbeļu joprojām realizēts Dānijā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) apkopotie dati.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Veselība Eksperts iesaka svara zaudēšanas receptes katram vecumam (+VIDEO)

Cilvēks var pagarināt mūžu, ja ēd reti, mazām porcijām un socializējas.