• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apdrošinātājs: ziemas ceļojumos gūtās traumas var izmaksāt tūkstošiem eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:10, 08.01.2023


Ziemas ceļojumos gūtās traumas var izmaksāt tūkstošiem eiro - pēc apdrošināšanas sabiedrības "Balta" (PZU grupa) aplēsēm izdevumi var sasniegt 8000 eiro par atlīdzības gadījumu, aģentūrai LETA pavēstīja "Baltas" pārstāvji.


Foto: LETA

Kompānijā norāda, ka janvāris un februāris jau tradicionāli ir iecienītākie mēneši ceļojumiem, kuru galamērķis ir kalnu slēpošana un snovošana Itālijas, Francijas, Slovākijas, Šveices, Austrijas un citu valstu kalnu kūrortos. Tomēr, ja atpūtniekam pēc kritiena un gūtajām traumām vajadzīga evakuācija no kalna un ārstēšana stacionārā, tas var izmaksāt krietni dārgāk nekā lidmašīnas biļete, viesu nams un pacēlājs kopā.

Lai gan ekonomiskā situācija ir saspringta, cilvēki turpina baudīt dzīvi un ceļot - par to liecina izsniegto ceļojumu apdrošināšanas polišu skaits, kas gandrīz sasniedzis daudzumu, kāds bija vērojams laikā pirms Covid-19 pandēmijas sākšanās, informē "Baltas" pārstāvji. Kā rāda apdrošinātāju novērojumi, ceļotāji arvien vairāk iedziļinās polises nosacījumos un izvēlas polises ar lielākiem segumiem un apdrošināto risku skaitu, lai labāk pasargātu sevi neparedzētās situācijās.

Saskaņā ar "Baltas" statistikas datiem par saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem ceļotāji no Latvijas ir īpaši iecienījuši Itālijas slēpošanas kūrortus. Tāpat salīdzinoši liels apdrošināšanas gadījumu skaits fiksēts Austrijā un Slovākijā. Pirms kara, vēl pagājušā gada sākumā, daudzi ļoti aktīvi ceļoja uz Ukrainu, taču šobrīd šis galamērķis ir slēgts.

Trīs populārākajos slēpošanas un snovošanas galamērķos - Itālijā, Austrijā un Slovākijā - 62% no visām izmaksātajām atlīdzībām ziemas sezonā saistītas ar gūtajām traumām, nodarbojoties ar ziemas sporta veidiem.

Kaut arī snovošana kļūst arvien populārāka, kalnos joprojām ir liels kalnu slēpotāju īpatsvars, un tāda pati tendence vērojama arī saņemto atlīdzības pieteikumu statistikā - 80% no atlīdzību pieteikumiem par negadījumiem uz kalna saistīti ar slēpojot gūtām traumām. Tomēr "Baltas" pārstāvji uzsver, ka tas nenozīmē, ka snovotāji ir pasargāti no smagiem kritieniem - ziemas sports ir bīstams neatkarīgi no nobrauciena veida, un traumas parasti ir ļoti smagas.

Kā rāda "Baltas" pieredze, uz slēpošanas kalna gūta trauma, kam seko evakuācija no kalna ar helikopteru un operatīvā ārstēšana, ceļotājam izmaksā iespaidīgas summas - no 8000 eiro un vairāk. Ja nav nepieciešama operatīvā ārstēšana, tie ir apmēram 2000 eiro, bet ambulatorā palīdzība pēc traumas gūšanas izmaksā 500 eiro vai vairāk.

"Baltas" Personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva norāda, ka traumas nav vienīgās likstas, kas piemeklē ziemas prieku baudītājus, piemēram, daudzi ceļotāji saslimst un ceļojumā nemaz nedodas. Strauji pieaugot saslimstībai ar Covid-19, šādu gadījumu skaits pēdējo nedēļu laikā turpina palielināties, un tad ceļotāju glābj apdrošināšanas polises ceļojumu atcelšanas risks, kas kompensē izdevumus par plānoto ceļojumu. Turklāt aizvadītā gada nogalē bija vērojama arī kāda jauna tendence - arvien biežāk iemesls ceļojumu atcelšanai vairs nebija tikai Covid-19, bet arī citas saslimšanas, piemēram, gripa un pneimonija.

Ceļotājus piemeklē arī akūtas saslimšanas un sadzīves traumas, no kurām neviens nav pasargāts - šādos gadījumos pērn izmaksāti 20% no visām atlīdzībām par ziemas ceļojumiem Itālijā, Austrijā un Slovākijā.

Tāpat pērn nav trūcis atpūtnieku, kuri nemaz nav tikuši līdz slēpošanai, jo trase izrādījusies slēgta vai arī nācies piedzīvot nedienas ar sporta inventāru - tas sabojāts pārvadāšanas laikā, aizkavējies, braucot uz slēpošanas kūrortu, uz kalna nozagts vai bojāts nelaimes gadījuma rezultātā - gandrīz katra desmitā atlīdzība izmaksāta tieši par šādiem gadījumiem.

Jau vēstīts, ka "Baltas" peļņa 2022.gada pirmajā pusgadā bija 3,636 miljoni eiro, kas ir par 27,1% mazāk nekā 2021.gada pirmajā pusgadā. Bruto apdrošināšanas prēmijās "Balta" 2022.gada pirmajos sešos mēnešos parakstīja 70,564 miljonus eiro, kas ir par 19,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet bruto atlīdzībās kompānija izmaksāja 35,132 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 18,2%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība PTAC: bieži vien apdrošināšanas līgumi nav formulēti saprotamā valodā (+VIDEO)

Personām pirms parakstīšanas rūpīgi jāizpēta dokumenti.

Interesanti fakti Bojāta telefona vai datora remonts izmaksā vidēji 450 eiro

Domājot par apdrošināšanas līgumu slēgšanu, liela daļa cilvēku primāri fokusējas uz dārgākajiem īpašumiem kā mājoklis, transporta līdzekļiem vai paša dzīvība, mazāk vērtīgās mantas atstājot novārtā. Taču tieši tā dēvētie kustamie īpašumi ir viena no visbiežāk sabojātajām un gana lielus izdevumus prasošajām mantām, turklāt tie ļoti bieži cieš šķietami nekaitīgās, sadzīviskās situācijās.

Ekonomika No Nīderlandes saņemts pieteikums par 2 miljonu eiro izmaksu no OCTA fonda

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) no Nīderlandes saņēmis pieteikumu par divu miljonu eiro izmaksu no obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) Garantijas fonda.

Sabiedrība Stāvvietas paplašinās nākamgad?

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) apkopojis nozīmīgākos notikumus 2023.gadā.