• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: 46% jauniešu regulāri izjūt bezcerību un bezspēcību

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:09, 17.12.2022


Gandrīz puse jeb 46% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem regulāri pārņem bezcerības un bezspēcības sajūtas, tai skaitā 14% šīs sajūtas ir nepārtraukti, bet 32% - bieži, secināts "Benu aptiekas" Stresa termometra aptaujā.


Ilustratīvs foto.

Aptauja liecina, ka vēl 19% jauniešu bezcerības un bezspēcības sajūtas pārņem dažreiz, 12% - reti, 19% - nekad, bet vēl 5% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Pirms gada situācija jauniešu vidū bija līdzīga - bezcerība un bezspēcība regulāri pārņēma 45% aptaujāto. Šādas sajūtas nepārtraukti pārņēma 10% aptaujātos, bet bieži - 35% respondentu.

Kopumā, salīdzinot ar gadu iepriekš, Latvijas iedzīvotāji bezcerību un bezspēcību izjūt nedaudz retāk - patlaban šīs sajūtas regulāri pārņem 19% respondentu, kamēr pirms gada šis rādītājs bija 24%. Vienlaikus gada laikā ir samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kurus nekad nepārņem minētās sajūtas - jaunākajos datos šādu atbildi sniedza 13%, bet pirms gada - 20%.

Analizējot datus pēc respondentu dzimuma, biežāk bezcerības un bezspēcības sajūtas nomāc sievietes - viņu vidū regulāri to izjūt 21%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 17%. Vēl 35% sieviešu un 32% vīriešu bezcerību un bezspēcību izjūt dažreiz, 30% sieviešu un 31% vīriešu to izjūt reti, bet 11% sieviešu un 16% vīriešu - nekad, kamēr 3% katrā no grupām konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas bezcerība un bezspēcība biežāk nomāc krievvalodīgos - viņu vidū šīs sajūtas regulāri pārņem 28%, kamēr latviešiem šis rādītājs ir 18%. Tikmēr 34% latviešu un 33% krievvalodīgo minētās sajūtas pārņem dažreiz, 32% latviešu un 17% krievvalodīgo - reti, 13% latviešu un 9% krievvalodīgo - nekad, bet vēl 3% latviešu un 4% krievvalodīgo konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc aptaujāto izglītības līmeņa no bezcerības un bezspēcības sajūtām biežāk cieš iedzīvotāji ar vidējo izglītību - viņu vidū šis sajūtas regulāri pārņem 23%, kamēr starp respondentiem ar augstāko izglītību šis rādītājs ir 16%.

Salīdzinot datus pēc respondentu vecuma, biežāk bezcerība un bezspēcība pārņem jauniešus vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kur šis rādītājs sasniedz 46% atzīmi, kamēr salīdzinoši retāk to izjūt cilvēki vecumā no 55 līdz 74 gadiem - viņu vidū regulāri šīs sajūtas nomoka 15% respondentu, bet citās vecuma grupās šis rādītājs svārstās starp 17% un 18%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", 28. un 29.novembrī aptaujājot 1468 respondentus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.