• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks ģimenes diena "Spēles un rotaļlietas senajā Rīgā. Uzspēlēsim?"

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 03:39, 11.12.2022


Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā šodien notiks ģimenes diena, kuras laikā - plkst.12 un 14 - notiks ekskursija izstādē "Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13. līdz 18.gadsimts", informēja muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Muzeja jaunā izstāde iekārtota ekspozīcijas "Rīga Livonijas sastāvā. 13. līdz 16.gadsimts" zālē.

Pēc ekskursijas interesentiem būs iespēja spēlēt senas spēles - riču-raču, kuģu lādēšanu un citas, kā arī radoši darboties, pašiem izgatavojot metamo kauliņu un mācoties spēlēt seno rotaļlietu rūceni.

Izstādē eksponēti senākie Rīgā uzietie spēļu piederumi, kas attiecas uz viduslaiku Rīgu 13.gadsimtā, kā arī dažādi spēļu elementi, kas, līdz pat 18.gadsimtam, izmantoti bērnu un pieaugušo rīdzinieku izklaidēs un praktisku iemaņu apguvē.

Muzeja pārstāve atzīmēja, ka rotaļāšanās bija, ir un būs ļoti svarīgs process ikviena bērna sociālajā un emocionālajā attīstībā. Arī arheoloģiskajā izpētē atrastās seno rīdzinieku rotaļlietas bijušas veidotas, lai veicinātu bērna dzīvesprieku, attīstoties un gūstot pieredzi, iemaņas. Savukārt atrastie mūzikas instrumenti ir vienkārši skaņu rīki, kas paredzēti tautas mūzikas izpildīšanai.

Kaut arī nav iespējams iegūt pilnīgas ziņas par seno rīdzinieku spēlēm, to noteikumiem, bērnu rotaļām vai mūziku, kas skanēja Rīgas ielās, arheoloģiskās liecības pierāda, ka izklaides pasākumi bija nozīmīga viduslaiku un agro jauno laiku pilsētnieku ikdienas dzīves sastāvdaļa un sniedz zināmu priekšstatu par spēļu paradumiem. Visus turpmākos gadsimtus spēles un rotaļas rīdzinieku dzīvē ir turpinājušas būt un ir aktuālas.

Izstādē var aplūkot šaha, dambretes, bekgemona, Lielo dzirnavu spēles, Alkerkes, domino, bumbas, ķegļu un citu seno spēļu saglabājušās detaļas, uzzināt par spēļu priekšmetu izveidi, lietotajiem materiāliem, kā arī, kā gūta un kāda ir informācija par spēļu sākotni, par to norises noteikumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.