• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sāks kampaņu emocionālās vardarbības mazināšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:38, 06.12.2022


Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111 no šodienas līdz 12.decembrim rīko kampaņu "Palīdzība zvana attālumā", kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par emocionālo vardarbību un tās ietekmi uz bērna mentālo veselību un labbūtību, kā arī sniegt atbalstu bērniem, kas saskārušies ar emocionālo vardarbību, aģentūru LETA informēja VBTAI Administratīvās nodaļas vadošais eksperts Taivo Trams.



Visbiežāk emocionāla vardarbība pret bērnu notiek verbāli, taču bieži tā izpaužas arī kā negatīvas attieksmes paušana no vecāku, vienaudžu, pedagogu puses. Emocionāla vardarbība iekļauj sevī draudēšanu, ņirgāšanos, pazemošanu, manipulēšanu, bērna emocionālo vajadzību ignorēšanu. Tā var būt arī pastāvīga negatīva attieksme pret bērnu, kā arī bērna iesaistīšana vecāku strīdos.

VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Anda Sauļūna stāstīja, ka katru gadu lielākais zvanu skaits Uzticības tālrunī tiek saņemts par emocionālo vardarbību, tomēr nereti sabiedrībai trūkst izpratnes, ka šie zvani visbiežāk saistīti arī ar pazeminātu pašvērtējumu, bailēm no apkārtējiem un pasaules, nespēju saskatīt sevī vai apkārtējos pozitīvo, neticami spēcīgu kritiku un prasīgumu pret sevi, autoagresiju, pašnāvības domām, kā arī virkni citu labbūtību mazinošu faktoru, kas radušies piedzīvotās emocionālās vardarbības rezultātā.

Pēc viņas paustā, nereti varētu šķist, ka emocionālā vardarbība ir tikai pateikti vārdi un cilvēkiem jāmācās tam tikt pāri, tomēr bērnu teiktais Uzticības tālruņa konsultantiem skaidri norāda - visbiežāk, piedzīvojot emocionālo vardarbību, viņi jūtas nemīlēti, nepieņemti, bezspēcīgi, vientuļi, pamesti un nesaprasti - ja šādos gadījumos bērni nesaņem atbalstu un palīdzību, tas var sagraut bērna pasauli.

"Emocionālo vardarbību bērni nereti mēdz piedzīvot vienaudžu starpā, tomēr bieži to piedzīvo arī ģimenē - dažkārt vardarbīgā uzvedība ir tik bieža un pazīstama, ka bērns to var sākt uztvert kā normālu un visu dzirdēto pieņemt kā patiesību, tomēr tā tas nedrīkstētu būt. Emocionālā vardarbība neatstāj zilumus, sasitumus vai skrāpējumus kā fiziskā vardarbība, tomēr tā ir tikpat īsta, sāpīga, skaudra un drošības sajūtu iznīcinoša," stāstīja Sauļūna.

Emocionāla vardarbība var radīt sekas, kas nozīmīgi ietekmē bērna attīstību un sociālpsiholoģisko funkcionēšanu. Emocionālas vardarbības rezultātā tiek deformēti bērna priekšstati par sevi un pasauli kopumā, var parādīties tendence izolēties no sociāliem kontaktiem, bērns var piedzīvot depresiju, suicidālas domas un darbības, jo piedzīvotās vardarbības rezultātā ir cietusi bērna mentālā veselība. Tāpat emocionālas vardarbības sekas var izpausties arī fiziski - bezmiegs, trauksmes sajūta un sirdsritma paātrināšanās, dažādas psihosomatiskas sāpes un izpausmes.

Piedzīvotas emocionālās vardarbības sekas var būt postošas, tāpēc būtiski spēt pamanīt emocionālo vardarbību, kas tiek vērsta pret bērnu, un sniegt atbalstu vai meklēt palīdzību.

Kampaņas laikā VBTAI aicina izmantot iespēju sazināties ar Uzticības tālruņa speciālistiem zvanot uz 116111, kā arī rakstīt čatā darba dienās no plkst.12 līdz plkst.20 - čata logs meklējams mājaslapā "www.uzticibastalrunis.lv". Tāpat ir iespēja rakstīt uz e-pastu "uzticibaspasts116111bti.gov.lv", vai, lejupielādējot bezmaksas aplikāciju "Uzticības tālrunis".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs

Saeima: Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem tiks izmantota fiskālā kadastrālā vērtība, kas paliks līdzšinējā apmērā.

Sabiedrība Kultūras ministre Logina iztur opozīcijas demisijas pieprasījumu

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) demisijas pieprasījumu kultūras ministrei Agnesei Loginai (P).

Sabiedrība Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves.

Sabiedrība Eksperts paskaidro, kā uz 100% izmantot viedtālruni (+VIDEO)

Ne tikai drošības sistēmas, bet arī kiberuzbrukumi kļūst arvien komplicētāki.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus vardarbības novēršanai

Labklājības ministrija (LM) izstrādās un ieviesīs atbalsta instrumentus ģimenes funkcionalitātes stiprināšanai, lai novērstu un mazinātu vardarbību pret bērniem ģimenē un ārpusģimenes aprūpē, kā arī vardarbību ģimenē pret pilngadīgām personām, paredz valdības otrdien apstiprinātie noteikumi.

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt policistu par nepamatotu vardarbību pret aizturēto

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina prokuratūru apsūdzēt kādu Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieku par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību.

Sports Pieciem Kanādas hokejistiem uzrādīs apsūdzības par seksuālu vardarbību

Pieciem Kanādas hokejistiem, kuri pārstāvēja Kanādas valstsvienību 2018.gada pasaules junioru čempionātā, tiks uzrādītas apsūdzības seksuālās vardarbības lietā par notikušo 2018.gada pasaules čempionāta laikā.

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.