• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Asociācija aicina atjaunot biodegvielas obligāto piejaukumu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:49, 30.11.2022


Atteikšanās no biodegvielas piejaukuma prasības benzīnam un dīzeļdegvielai nav panācis degvielas cenas samazinājumu par 0,10 - 0,12 eiro litrā, bet ir apgrūtinājis Latvijas transporta zaļināšanas mērķu sasniegšanu, tāpēc Latvijas biodegvielu un bioenerģijas asociācija (LBBA) aicina atjaunot biodegvielas obligāto piejaukumu, aģentūrai LETA norādīja asociācijas valdes loceklis Indulis Stikāns.


Foto: LETA

Šogad valdība pieņēma lēmumu par atteikšanos no biodegvielas piejaukuma prasības benzīnam un dīzeļdegvielai laika posmā līdz 2023.gada 31.decembrim. LBBA veikusi situācijas izvērtējumu un aicina valdību atjaunot biodegvielas obligāto piejaukumu no 2023.gada 1.aprīļa.

Stikāns uzsver, ka biodegvielas piejaukuma obligātās prasības atcelšana nesamazināja degvielas cenu patērētājam, bet Konkurences padome savā atzinumā norāda, ka no šīs prasības atcelšanas ieguva fosilās degvielas ražotāji.

"Eiropas Savienības (ES) mērķi transporta zaļināšanai pieaug, bet to izpilde Latvijā pasliktinās. Latvijā atšķirībā no visām ES valstīm vairs nav neviena ietekmīga instrumenta transporta zaļināšanai. Savukārt, biodegviela ir šobrīd jau esošs instruments šo mērķu sasniegšanai," skaidro Stikāns.

Viņš arī norāda, ka ES pieaug emisiju samazināšanas mērķi ne-ETS sektoros - ja transporta zaļināšanā nav progresa, tas nozīmē, ka citos ne-ETS sektoros - mežsaimniecība un lauksaimniecība - būs jāsasniedz lielāks emisiju samazinājums.

Kā skaidro Stikāns, svarīgs faktors ir tas, ka Latvijas biodegvielas ražotāji izmanto Latvijas izejvielu un ar šeit saražoto biodegvielu sniegtu savu ieguldījumu energoneatkarībā un drošībā.

"Atsakoties no biodegvielas, ir radīts lielāks pieprasījums pēc fosilās degvielas un naftas, kas šajos nestabilajos laikos, kā to parādīja šī gada februāris, var veicināt papildus degvielas cenu pieaugumu," norāda LBBA valdes loceklis, skaidrojot, ka Latvijā nav šķidro naftas degvielu ražošanas jaudu un visa degviela tiek importēta no citām valstīm, tāpēc biodegvielu samazināšanas politika nav optimāla, bet drīzāk ir solis prom no Latvijas energoneatkarības.

Stikāns arī norāda, ka biodegvielas ražošanas procesā kā blakusprodukts tiek saražota proteīna lopbarība, kas ļauj samazināt lopbarības importu.

Atjauninātajā ES Bioekonomikas stratēģijā ir uzsvērts, cik nozīmīgu ieguldījumu ES ekonomikā veido biomasas ražošana un pārvēršana biodegvielā, pārtikā un citos bioproduktos. Šīs nozares koncentrē 8,3% no Eiropas darbaspēka un nodrošina 4,7% no ES iekšzemes kopprodukta (IKP). Bioekonomikas nozaru nozīme ekonomiskās labklājības radīšanā ES pēdējos desmit gados ir pieaugusi.

LBBA ierosina veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu", paredzot, ka no 2023.gada 1.aprīļa tiek atjaunots biodegvielas obligātais piejaukums benzīnam un dīzeļdegvielai, nosakot maksimālo biodegvielas/degvielas sajaukšanas līmeņus, ko pieļauj ES benzīna un dīzeļdegvielas kvalitātes standarti - benzīns E10, dīzeļdegviela B7.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Ekonomika Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas stabilas, kāpums tikai cenai Rīgā

Pagājušajā darba nedēļā degvielas cenas Baltijas valstu galvaspilsētās lielākoties nemainījās, taču izņēmums bija dīzeļdegvielas cenas kāpums Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati par degvielas cenu izmaiņām Baltijas valstu galvaspilsētās.

Ekonomika Kas notiek ar degvielas cenām? Rīgā tās palielinās, Viļņā - krīt (+INFOGRAFIKA)

Baltijas valstu galvaspilsētās pagājušajā darba nedēļā bija vērojamas atšķirīgas degvielas cenu tendences - Rīgā degvielas cenas palielinājās, kamēr Tallinā tās praktiski nemainījās, bet Viļņā degvielas cenas samazinājās, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Latvijā pagājušā nedēļā sarukusi gan 95.markas benzīna, gan dīzeļdegvielas cena

Latvijā 95.markas benzīna vidējā cena pagājušajā nedēļā samazinājās par 3,1%, bet dīzeļdegvielas vidēja cena saruka par 4,9%.

Ekonomika Lauksaimnieki jau šodien var saņemt avansā marķēto dīzeļdegvielu. Cik ilgi?

Lauksaimnieki no 16.maija līdz 20.jūnijam var pieteikties saņemt avansā marķēto dīzeļdegvielu lauku darbu veikšanai par 2023./2024. saimniecisko gadu 50 procentu apmērā no 2022./2023. saimnieciskajā gadā piešķirtā marķētas dīzeļdegvielas kopējā daudzuma, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.