• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KNAB aicina politiķus skaidrot sabiedrībai deputātu palīgu izvēles kritērijus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:35, 21.11.2022


"Lai izslēgtu spekulācijas par attiecīgā nodarbinātā atbilstību ieņemamajam amatam", Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina politiķus skaidrot sabiedrībai kritērijus, pēc kādiem tiek izvēlēti Saeimas frakciju darbinieki un deputātu palīgi.


Foto: LETA

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka deputāti liegumam algot radiniekus "pieiet radoši" - lai likums formāli būtu ievērots, bet, piemēram, Augusta Brigmaņa (ZZS) dzīvesbiedre varētu strādāt arī šajā Saeimā, viņa ir palīdze nevis pašam Brigmanim, bet citam frakcijas deputātam - Jānim Vucānam.

Katrā frakcijā ir viens tehniskais sekretārs, viens vecākais konsultants un konsultanti, kuru skaits ir atkarīgs no frakcijas lieluma. Šobrīd lielākajā Saeimas frakcijā "Jaunajā vienotībā" ir seši darbinieki, bet pa četriem konsultantiem ir Zaļo un zemnieku savienībai un "Apvienotajam sarakstam".

Kā viena no konsultantēm "Apvienotā saraksta" frakcijā strādā Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS) māsa. Viņa iepriekš darbojusies reklāmā un viņai esot pieredze vairākās politiskajās kampaņās.Kā vēstīja raidījums, arī šajā gadījumā likums nav pārkāpts, jo Saeimas priekšsēdētājs nav pats pieņēmis lēmumu, kas skar radinieces mantiskās intereses.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normas neliedz radiniekiem, t.sk. vīram un sievai, strādāt vienā iestādē. Likums ierobežo valsts amatpersonām pieņemt lēmumus, kas skar vai var skart viņu vai radinieku personiskās vai mantiskās intereses.

KNAB norāda, ka konkrētie gadījumi jāvērtē kā ētikas jautājumi. "Ir būtiski, lai deputāts nenonāktu interešu konfliktā un valsts amatpersona ievērotu ne tikai likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus, aizliegumus un pienākumus, bet arī savā darbībā ņemtu vērā attiecīgajā jomā apstiprināto uzvedības vai ētikas kodeksu un rūpētos par to, lai ētisku apsvērumu dēļ nevarētu tikt apšaubīta amatpersonas darbības objektivitāte un neitralitāte," norādīja KNAB.

Birojs atzīmē, ka valsts pārvaldes iestādēs, tostarp Saeimā, nodarbinātajiem savā darbībā jāievēro labas pārvaldības principi arī personāla atlasē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Dienas gaitā laikapstākļi nemainīsies

Ceturtdien Latvijā saglabāsies apmākušās debesis un daudzviet līs, Kurzemē būs maz nokrišņu, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība NEPLP piedāvā atteikties no radio reklāmām un radio programmām krievu valodā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) tuvākajā laikā plāno Saeimā iesniegt priekšlikumus, kas saistīti ar radio apraides tiesību piešķiršanu un valodu lietojumu radio izvietotajās reklāmās, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas deputātiem pauda NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Sabiedrība Aptauja: lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies EP vēlēšanās

Lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, liecina pētījumu centra SKDS pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pasūtījuma veiktā aptauja.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies un lietains laiks

Trešdienas vakarā un ceturtdien Latvijā gaidāms apmācies un lietains laiks, daudzviet līs ilgstoši, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Kriminālziņas KNAB novēro: Pieaug to juridisko personu skaits, kuru interesēs doti kukuļi

Pēdējo gadu laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novērojis negatīvu tendenci - pakāpeniski pieaug to juridisko personu skaits, kuru interesēs kukuļotas gan Latvijas, gan citu valstu amatpersonas, sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, atklājot starptautisku konferenci par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos piemērošanas praktiskajiem aspektiem.

Sabiedrība Straume: Korupcija mazinās, bet ne pietiekami ātri

Latvijā korupcija noteikti nepieaug, tā drīzāk mazinās, tomēr samazinājums nav tik ātrs, kā varētu vēlēties, intervijā Latvijas Radio sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

Sabiedrība KNAB pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēta 220 miljonus eiro vērtā armijas pārtikas iepirkuma dokumentus, noskaidroja aģentūra LETA.

Sabiedrība Turpinās iztiesāt bijušā KNAB vadītāja Vilnīša lietu

Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā šodien plkst.15 plānots turpināt skatīt krimināllietu, kurā par kukuļa piesavināšanos 135 000 eiro apmērā apsūdzētas trīs personas, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.