• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ķemeru Zaļajā purvā izcērt kokus. Kāds tam iemesls? 

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 21:25, 16.11.2022


Lai veicinātu Ķemeru Nacionālā parka mitrāju atjaunošanos un mazinātu purva izžūšanas risku, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir sākusi koku un krūmu izciršanu Zaļajā purvā, informēja DAP komunikācijas speciāliste Santa Biseniece.


Publicitātes foto.

Zaļais purvs atrodas Ķemeru Nacionālajā parkā, Tukuma novada Smārdes pagastā. Kā apgalvo DAP, līdz ar šiem darbiem tikšot atjaunots purva dabīgais ūdens režīms, tikšot novērsta susināšanas sistēmas negatīvā ietekme uz pašu purvu, kā arī piegulošajiem purvainajiem un staignāju mežiem.

Dabiskā ūdens līmeņa atjaunošana notiks Zaļā purva piektā karjera tuvumā - vietā, kur purvs kūdras izstrādes rezultātā pagājušā gadsimta otrajā pusē degradējies un nespēj pats atjaunoties, aizaug ar mežu un no tā izzudušas purvam raksturīgās augu sugas, piemēram, sfagni, dzērvenes un rasenes.

Lai atjaunotu atklātu purva ainavu un samazinātu purva izžūšanas risku, teju 280 hektāru platībā tiks veikta koku un krūmu izciršana. Tā nepieciešama, jo koki un krūmi ir būtisks ūdens patērētājs, vēl vairāk susinot jau tā degradēto purvu, klāsta DAP. Savukārt mitrums ir kritiski nepieciešams purvam tipisko augu un dzīvnieku sugu dzīves apstākļiem.

DAP ģenerāldirektora vietnieks dabas aizsardzības jomā Andris Širovs skaidro, ka mitrājiem ir nozīmīga loma ne vien kā dabiskiem sūkļiem plūdu laikā, uzkrājot pavasara palu vai spēcīgu lietavu ūdeņus, bet arī kā klimata regulētājiem un dabiskām ūdens attīrīšanas iekārtām. Tieši tādēļ ir svarīgi rūpēties par šo jutīgo dabas apvidu saglabāšanu un atjaunošanu.

Darbus pēc pārvaldes pasūtījuma veic SIA "Ozolzīles - L". Darbus plānots pabeigt līdz 2024.gada februāra beigām, bet izpildes termiņš var tikt pagarināts, ja izpildes laikā rodas nepiemēroti apstākļi cirsmas izstrādei, piemēram, pārlieku mitra, bezsala un bezsniega ziema.

Darba veicēji lokāli ierobežo iespējamo cilvēku kustību mežizstrādes zonā, pievedceļos un krautuvju vietās, uzstādot brīdinājuma zīmes.

Minētie purva apauguma novākšanas darbi būs kā turpinājums jau iepriekš īstenotajam "LIFE+" programmas projektam "Ķemeru Nacionālā parka hidroloģiskā režīma atjaunošana". Projekta laikā Zaļā purva teritorijā tika pārtraukta iepriekš izbūvētās susināšanas sistēmas darbība veicot grāvju dambēšanu un aizbēršanu, tādējādi atjaunojot purvā nepieciešamo hidroloģisko režīmu. Iepriekš koku un krūmu ciršana Zaļajā purvā veikta 2019. un 2020.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.