• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas pilsonis kļuva par Irānas lobistu Eiropas Parlamentā?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 00:53, 09.08.2022


Nesen vienā no ārzemju publikācijām ir izlasījuši rakstu par Irānas lobista Eiropā, politologa Eldara Mamedova aktivitātēm, kurš kopš 2007. gada strādā par politisko padomnieku Eiropas Parlamenta sociāldemokrātu grupā.

Kā izrādījās, lielākā daļa minētā Mamedova dzīves ir saistīta ar Latviju.

Mamedovs dzimis 1972. gada 13. decembrī Latvijas galvaspilsētā Rīgā, bet nāk no Azerbaidžānas pilsētas Ljaņkarjanas. Spriežot pēc viņa neslēptajām lobēšanas aktivitātēm par labu Irānai, viņš neuzskata sevi par azerbaidžāņu saknēm, un viņš ir tālu no latviešu nacionālajām interesēm.

Eldars Mamedovs šodien slavens ar savu žurnālistisko darbību, bet viņš savu karjeru sācis strādājot Latvijas banku sektorā, vadījis Parex bankas biroju Azerbaidžānā, strādājis Latvijas Ārlietu ministrijā. Pēc darba diplomātiskajā sfērā Mamedovs iekļuva Eiropas Parlamentā un pārcēlās uz Briseli.

Pētot Mamedova darbību, no atklātiem avotiem bija iespējams konstatēt, ka 2007. gada 22.-25.jūnijā viņš apmeklēja Irānas Islāma Republiku. Azerbaidžānas avoti vēsta, ka tieši tad viņš, domājams, noformējis ilgtermiņa sadarbību ar Irānas pusi. Jāatzīmē, ka šis īsais brauciens uz Irānu sakrita ar Eldara Mamedova nodarbinātību Eiropas Parlamentā.

Kopš tā laika, kā vēsta viens no informētākajiem Azerbaidžānas portāliem Caliber.az, irāņi saviem aktīviem pievienojuši vēl vienu “atbalstītāju” Briselē, kura aktivitātes atkarībā no ārpolitikas lietderības tiek aktivizētas vai ieliktas “miega režīmā”.

Kā atzīmē portāls, dažkārt tas uzņēmis komiskus pavērsienus. Tādējādi Mamedovs ilgu laiku pozicionēja sevi kā dedzīgu liberāli un attiecīgi Irānas valdības pretinieku. Tomēr paralēli viņš vairākkārt tika redzēts Irānas vēstniecībā Beļģijā – jo īpaši 2010. un 2012. gadā – ASV un Irānas krīzes vidū.

Tālāk izdevums raksta, ka 2018. gadā Irānas diplomātiskā pārstāvniecība Briselē vērsusies pie Mamedova, lai organizētu lobēšanas akciju, lai atbalstītu Donalda Trampa lauzto "kodolvienošanos" un organizētu aktīvu Irānas lobēšanu Eiropas Parlamentā.

“Eiropas diplomātisko aprindās nav noslēpums, ka šodien Mamedovs ir kļuvis par galveno Irānas diplomātu “treneri” Beļģijā un personīgi gatavo tēzes Eiropas politiķiem. Mammadovs ir arī starpnieks kontaktu veidošanā starp Irānu un Eiropas domnīcām, piemēram, Eiropas politikas pētījumu centru (Centre for European Policy Studies, CEPS). Viņš pievērš uzmanību arī darbam ar politiskajām organizācijām. Tā Mamedovs pirms dažiem gadiem Konrāda Adenauera fondā Briselē organizēja slēgtas diskusijas ar Irānas un Eiropas pārstāvju piedalīšanos. Un vadošajos Eiropas plašsaziņas līdzekļos viņš izmet mērķtiecīgas tēzes (bieži vien savu paziņu nominālajā autorībā), lai ietekmētu sabiedrisko domu, ekspertus un politiķus, lai tie pārrunātu “kodollīgumu” uz Irānai izdevīgiem nosacījumiem,” - secina avots.



Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Kariņam atjaunots Saeimas deputāta mandāts

Bijušajam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) pēc demisijas šodien tika atjaunots Saeimas deputāta mandāts.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".

Sabiedrība Kampars Kadžuļa pārmetumus sauc par absurdiem un nepatiesiem

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumi, ka "Vienotības" politiķi centušies ietekmēt balsu skaitīšanas rezultātus 2014.gada Saeimas vēlēšanās, ir absurdi un nepatiesi, paziņoja bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Sabiedrība Motosezonas atklāšanas laikā Rīgā gaidāmi satiksmes ierobežojumi

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu.

Lasiet arī

Sports Kozlovskis apbalvojis profesionālos sportistus par sasniegumiem

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) šodien pasniedza Iekšlietu ministrijas (IeM) Pateicības IeM veselības un sporta centra Sporta nodaļas profesionālajiem sportistiem par sasniegumiem Pasaules čempionātos 2023. un 2024.gadā, VS.LV informēja IeM.

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).