• Georgs,
  • Jurģis,
  • Juris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tēvam pēc bērna piedzimšanas būs tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:31, 15.03.2022


Turpmāk tēvam pēc bērna piedzimšanas būs tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu līdz šim esošo 10 kalendāro dienu vietā, par valdības lēmumu aģentūrai LETA paziņoja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.



Paredzēts, ka 10 dienu atvaļinājums bērna tēvam tiks piešķirts pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Līdz šim tas bija jāizmanto divu mēnešu laikā.

Savukārt, ja bērna paternitāte nav noteikta, tad citai personai, kas nav bērna māte, ir tiesības uz 10 darba dienu ilgu atvaļinājumu, lai pēc bērna mātes lūguma iesaistītos bērna aprūpē. Arī šādu atvaļinājumu piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Grozījumi Darba likumā paredz arī, ka darbiniekam, kuram ir bērns līdz astoņu gadu vecumam vai kuram ir nepieciešams personīgi aprūpēt laulāto, vecāku, bērnu vai citu tuvu ģimenes locekli, vai personu, kura dzīvo ar darbinieku vienā mājsaimniecībā un kurai nopietna medicīniska iemesla dēļ nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts, būs tiesības prasīt darba devējam noteikt darba laika organizācijas pielāgojumu.

Savukārt darba devējam būs pienākums izvērtēt darbinieka pieprasījumu un ne vēlāk kā viena mēneša laikā no darbinieka pieprasījuma saņemšanas dienas informēt darbinieku par darba laika organizācijas pielāgojuma iespējām uzņēmumā.

Tāpat būs noteikts darba devēja pienākums informēt darbinieku par vairākiem būtiskiem darba attiecību elementiem, piemēram, pārbaudes laiku un tā ilgumu, darbinieka tiesībām uz apmācībām, kā arī detalizētāk regulēts pārbaudes laiks, jautājumi, kas skar tos darbiniekus, kuru darba grafiks nav pilnībā vai lielākoties paredzams.

Vienlaikus tiks ieviests piecas darba dienas ilgs t.s. aprūpētāja atvaļinājums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VVD aicina ievērot prasības, ar droniem fiksējot vides pārkāpumus

Ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību, pašlaik sabiedrībai ir ļoti plašas iespējas iegādāties dažādu veidu bezpilotu gaisa kuģus jeb dronus.

Sabiedrība Pakāpeniski atteiksies no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Krievu valodu, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošiem datiem, kā otro svešvalodu apgūst gandrīz pusē Latvijas skolu. Daļā izglītības iestāžu netiek piedāvāta alternatīva krievu valodas apguvei.

Sabiedrība Rīdziniekus aicina sakārtot ēku pagrabus patvertņu veidošanai

Lielās talkas laikā, 27.aprīlī, sakopjot un pielāgojot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldību ēku pagrabus, Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot arī savus ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai.

Sabiedrība Aprīļa vidus daudzviet Latvijā bijis mitrāks par normu

Vidējā gaisa temperatūra aprīļa otrajā dekādē Latvijā bija tuvu normai, savukārt nokrišņu daudzums sasniedza 163% no daudzu gadu vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Preiļu novadā paplašināts pašvaldības pabalstu saņēmēju loks

Preiļu novadā paplašināts pašvaldības pabalstu saņēmēju loks, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Sabiedrība Rīgā strauji aug mājokļa pabalsta saņēmēju skaits

Ņemot vērā komunālo izdevumu straujo pieaugumu, oktobrī Rīgā mājokļa pabalsta saņēmēju skaits audzis par 1227 personām, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Sabiedrība Tiesībsargs aicina valdību pārskatīt valsts sociālos pabalstus

Tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību rīkoties atbilstoši pašas noteiktajiem kritērijiem un pārskatīt valsts sociālos pabalstus, aģentūrai LETA pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.