Dumpis: Ceļotāju testēšana dos efektu tad, ja to darīs visas valstis vienlaicīgi

Sabiedrība
LETA 23:50, 30.11.2021 0

Rīga, 30.nov., LETA. Veikt Covid-19 testus no citām valstīm ieceļojušajiem būtu efektīvi, ja to darītu visas valstis vienlaicīgi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.



Rīga, 30.nov., LETA. Veikt Covid-19 testus no citām valstīm ieceļojušajiem būtu efektīvi, ja to darītu visas valstis vienlaicīgi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Jautājumā par to, vai testēšana vispār dod efektu vienas valsts līmenī, Dumpis atzīmēja, ka būtu būtiski, ka to darītu visas valstis vienlaicīgi - tad šai pieejai būtu efekts. "Iespējams, ka tiešie lidojumi no Ēģiptes varētu mūs interesēt šādā kontekstā, bet, manuprāt, Eiropas Savienībā vienai valstij piemērot šādas prasības nav īsti pamatoti un arī nedos vajadzīgo efektu," pauda infektologs.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, runājot par jauno koronavīrusa variantu, norādīja, ka patlaban nav īsti konkrētas informācijas par to, kā vakcīnas pret to aizsargā, taču eksperte uzsvēra, ka abi mRNS jeb ziņneša vakcīnu ražotāji ir jau iepriekš pauduši gatavību nepieciešamības gadījumā pāris mēnešu laikā uzlabot savas vakcīnas.

Attiecībā pret citiem jaunā paveida aspektiem, Dumpis sacīja, ka ir dzirdēti viedokļi par to, ka šis koronavīruss nevarot īsti kļūt vēl lipīgāks savas uzbūves dēļ, taču profesors norādīja, ka šis taps zināms tuvāko nedēļu laikā.

Vaicāts prognozēt Covid-19 izplatību turpmākajā svētku sezonā, profesors norādīja, ka šobrīd reproduktivitātes koeficients nedaudz pieaudzis sakarā ar delta varianta izplatības kāpumu, taču, raugoties nākotnē, ja vakcinācija stagnēs un cilvēki neievēros noteiktos ierobežojumus, saslimstība visdrīzāk pieaugs.

"Šoziem mēs esam diezgan stipri pagājuši uz priekšu gan vakcinācijā, gan arī slimošanā, līdz ar to mūsu pretestības spējas uz nākamajiem variantiem tikai uzlabosies. Tā nebūs, ka šis jaunais variants nāks tādā tukšā vietā," izteicās eksperts.

Jau ziņots, ka, ieceļojot Latvijā, lidostā "Rīga" varēs veikt brīvprātīgu Covid-19 testu, paredz valdībā otrdien apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais SARS-CoV-2 vīrusa omikrona paveids un, lai iespēju robežās mazinātu šī vīrusa ievešanu Latvijas teritorijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos

Sestdienas vakarā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos, apstiprināja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Sabiedrība Agresīvie autovadītāji Latvijā tiks sodīti ar dārgu apdrošināšanu (+VIDEO)

Ar huligānismu uz ceļa ir saskārušies lielais vairums Latvijas iedzīvotāju.

Sabiedrība Svētdien debesis pakāpeniski aizklās mākoņi

Nedēļas pēdējā dienā debesis virs Latvijas pakāpeniski aizklās mākoņi un kļūs par pāris grādiem vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Lasiet arī

Pasaule Financial Times: Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus Eiropā

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Interesanti fakti Mazie vecāku noslēpumi: kā bērnam uzdāvināt viedtālruni (+VIDEO)

Lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus.

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.