Jāņos Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes un karstuma rekordi

Sabiedrība
LETA 12:04, 20.06.2021 0

Jāņos Latvijā no rietumiem sāks mazināties tveice, bet tik un tā tiks pārspēti karstuma rekordi, daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes.

 
Foto: LETA

Iespējams, piecas dienas pēc kārtas - no 20. līdz 24.jūnijam - kritīs attiecīgā datuma nacionālais karstuma rekords. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 20.jūnija rekords ir +32,1 grāds 1917.gadā, arī 21.jūnija rekords saglabājies no tālā 1917.gada, kad gaiss sakarsa līdz +32,4 grādiem. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 22.jūnijā, ir +31,2 grādi 1936.gadā, savukārt Līgo dienas rekords ir +31,8 grādi 1964.gadā, bet Jāņu dienā līdz šim nav reģistrēta par +30,6 grādiem augstāka gaisa temperatūra - tik silts laiks 24.jūnijā bija 1935.gadā.

Pirmdien un otrdien valsts lielākajā daļā gaidāma svelme līdz +31..+34 grādiem, savukārt Līgo dienā un Jāņu dienā tik stiprs karstums var saglabāties valsts austrumu daļā, augstākā gaisa temperatūra prognozēta pierobežas novados Latgalē. Iespējams, Kurzemē un Vidzemes piekrastē, ieplūstot vēsākam gaisam no jūras, gaisa temperatūra svētkos ievērojami pazemināsies.

Līdz pirmdienai tikai vietām valstī iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, otrdien jau varētu būt vairāk lietus mākoņu, bet Jāņos iespējamas plašas pērkona lietusgāzes.

Lielā tveicē pērkona negaiss nereti ir postošs - ar vētru, virpuļviesuļiem, milzu krusu un plūdus izraisošām lietusgāzēm. Sākotnējie dati liecina, ka plašas vētras risks tuvākajās diennaktīs Latvijā būs mazs, bet lokāli iespējamas gan postošas vēja brāzmas, gan liela krusa, gan ļoti intensīvs lietus. Svētkos pārsvarā gaidāms lēns vējš. Vietām, kur lietus mākoņi paies garām, pastiprināsies sausums un ugunsbīstamība.

Pēc Jāņiem Latvijā gaidāms silts līdz mēreni karsts laiks, vietām īslaicīgi līs un dārdēs pērkons.

Jau ziņots, ka pirmdien un otrdien visā valstī izsludināts sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu, Rīgā un valsts austrumu daļā tas būs spēkā līdz Līgo dienai.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Lasiet arī

Sabiedrība Naktī pulksteņa rādītāji jāpagriež stundu atpakaļ

Gaidāmajā naktī uz svētdienu plkst.4 Latvijā notiks pāreja no vasaras uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Sabiedrība Sniegs, lietus, atkala: piektdien Latvijā laikapstākļi neuzlabosies

Piektdien Latvijā saglabāsies apmācies laiks un daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Naktī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles

Naktī uz ceturtdienu Latgales un Vidzemes lielākajā daļā gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0..-3 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Gulēsim stundu ilgāk: kā pāreja uz ziemas laiku ietekmē Latvijas iedzīvotājus

Bieži vien pulksteņa pagriešanas dienā iedzīvotājiem rodas stresa situācijas.