• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gulēsim stundu ilgāk: kā pāreja uz ziemas laiku ietekmē Latvijas iedzīvotājus

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 12:12, 25.10.2023


Bieži vien pulksteņa pagriešanas dienā iedzīvotājiem rodas stresa situācijas.


Eiropas Savienības līmenī ir vērts turpināt diskusijas par nepieciešamību divreiz gadā par stundu pagriezt pulksteni.

Saskaņā ar pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas datiem, 18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pašsajūtu ļoti ietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku, 38% uzskata, ka tā drīzāk ietekmē. Tikai 13% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viņus pulksteņa pagriešana par stundu divas reizes gadā drīzāk neietekmē.

"Katram no mums ir savs bioloģiskais ritms, un oktobra beigās paredzētā pāreja atpakaļ no vasaras laika, lai arī varbūt minimāli, tomēr ietekmēs daudzus - vismaz, līdz dažās dienās pieradīsim pie jaunā laika. Bieži vien pulksteņa pagriešanas dienā iedzīvotājiem rodas stresa situācijas, piemēram, nepagriežot pulksteni, var gadīties neierasties laikā uz plānoto pasākumu u.tml. No veselības viedokļa lielāku apgrūtinājumu mēs izjustu, ja laiku pagrieztu par piecām vai pat vairāk stundām. Tomēr atsevišķiem cilvēkiem arī stundas pagriešana pirmajās dienās var ietekmēt miega režīmu, jo īpaši mazuļiem.

Ja piektā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņu pašsajūtu ļoti ietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku, un vairāk nekā trešdaļa, ka drīzāk ietekmē, tas ir signāls, ka Eiropas Savienības līmenī ir vērts turpināt diskusijas par nepieciešamību divreiz gadā par stundu pagriezt pulksteni," komentējot aptaujas rezultātus, vērtē farmaceite Linda Fevraļeva.

To, ka pašsajūtu ļoti ietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku, pauduši 18% - vairāk vecuma grupās no 30-39 gadiem un seniorus no 60-74 gadiem - vidēji ceturto daļu no šo vecuma grupu respondentiem. Viskrasāk - 28% maiņa no vasaras uz ziemas laiku ietekmē Latgalē dzīvojošos - 28%, bet pārējos reģionos salīdzinoši mazāk - Vidzemē 20%, Zemgalē 18%, Pierīgā 17%, Rīgā 16% un Kurzemē 15%.

Savukārt 38% uz jautājumu, cik lielā mērā maiņa no vasaras uz ziemas laiku ietekmē viņu pašsajūtu, snieguši atbildi, ka viņus tā drīzāk ietekmē - 41% sievietes un 34% vīriešus, turklāt pusi no Zemgalē dzīvojošajiem.

27% snieguši aptaujā vērtējumu, ka maiņa no vasaras uz ziemas laiku viņu pašsajūtu drīzāk neietekmē un uz pusi mazāk - 13%, ka nemaz neietekmē. Vecuma grupā no 40-49 gadiem visvairāk - 31% ir to, kurus maiņa no vasaras uz ziemas laiku drīzāk neietekmē, kā arī šādi domā trešā daļa no Kurzemē, Pierīgā un Rīgā aptaujātajiem, citviet mazāk.

18% aptaujāto vīriešu nemaz neietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku, bet starp sievietēm tikai 8% ir pārliecība, ka pulksteņa pagriešana rudenī un pavasarī nekādi neatsaucas uz viņu pašsajūtu. Tāpat domā 10% Latvijas jauniešu vecumā no 18-29 gadiem, 12% senioru no 60-74 gadiem, 13% iedzīvotāju vecumā no 30-49 gadiem, bet visvairāk - 17% vecumā no 50-59 gadiem. 7% no Kurzemē dzīvojošajiem aptaujātajiem atklāj, ka viņus nemaz neietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku, pārējos reģionos šādu respondentu ir nedaudz vairāk. Aptaujā 4% norādījuši, ka viņiem ir grūti pateikt vai maiņa no vasaras uz ziemas laiku ietekmē viņu pašsajūtu.

2023.gada 29.oktobrī plkst.04.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu) Latvijā notiks pāreja atpakaļ no vasaras laika, pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu atpakaļ. Pāreja uz vasaras laiku atkal notiks 2024.gada 31.martā, vēstīts Ekonomikas ministrijas mājaslapā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Interesanti fakti Mainīs makšķerniekiem atļauto paturamo zivju loma apjomu

Valdībā otrdien atbalstīja grozījumus makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos, mainot atsevišķām zivju sugām atļauto paturamā loma apjomu, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Interesanti fakti Iedzīvotājus aicina izveidot jaunu biezpiena sieriņu

Piena pārstrādes koncerns "Food Union" aicina iedzīvotājus izveidot jaunu biezpiena sieriņa "Kārums" garšu kampaņā "Svinam KRĀ!".

Interesanti fakti LNB pastāstīs, kāpēc latvieši mīl filozofu Kantu (+VIDEO)

Grāmatu izdošanā vieno apgaismības laikmetu un mūsdienas.

Lasiet arī

Sabiedrība Naktī pulksteņa rādītāji jāpagriež stundu atpakaļ

Gaidāmajā naktī uz svētdienu plkst.4 Latvijā notiks pāreja no vasaras uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Sabiedrība Sniegs, lietus, atkala: piektdien Latvijā laikapstākļi neuzlabosies

Piektdien Latvijā saglabāsies apmācies laiks un daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Naktī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles

Naktī uz ceturtdienu Latgales un Vidzemes lielākajā daļā gaisa temperatūra pazemināsies līdz 0..-3 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Sākot ar trešdienu, Latvijā pazemināsies gaisa temperatūra

Tuvākajā diennaktī debesis būs pārsvarā apmākušās un vietām mazliet līs.