Asociācija: Mazumtirdzniecībā pārdotās degvielas apmērs šogad varētu samazināties

Sabiedrība
LETA 06:53, 05.08.2020 0

Rīga, 5.aug., LETA. Latvijā degvielas mazumtirdzniecība pēc ārkārtējās situācijas pamazām ir atgriezusies ierastākā ritmā, tomēr šogad pārdotās degvielas apmērs, visticamāk, kopumā samazināsies, aģentūrai LETA pauda Latv...


Rīga, 5.aug., LETA. Latvijā degvielas mazumtirdzniecība pēc ārkārtējās situācijas pamazām ir atgriezusies ierastākā ritmā, tomēr šogad pārdotās degvielas apmērs, visticamāk, kopumā samazināsies, aģentūrai LETA pauda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere.  Viņa skaidroja, ka šogad Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteikto pasākumu ietekmē būtiski saruka pieprasījums pēc degvielas. Cilvēki krietni mazāk pārvietojās ar transportlīdzekļiem, būtiski samazinājās arī komerciālo transportlīdzekļu plūsma un kravu pārvadājumu apmērs, un tikai lauksaimnieki to sezonālās darbības specifikas dēļ turpināja strādāt un iepirkt degvielu kā ierasts. Tādējādi autodegvielu realizācija mazumtirdzniecībā šogad martā saruka par 5%, aprīlī - par 14%, bet maijā - par 9% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgajiem mēnešiem. Ligere minēja, ka atbilstoši Valsts ieņēmuma dienesta (VID) datiem 2020.gada pirmajos piecos mēnešos mazumtirdzniecībā realizētās degvielas apmērs samazinājies par 7,2% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. To ietekmēja vairāki faktori - no janvāra tika paaugstinātas akcīzes nodokļa likmes degvielai, biodegvielas piejaukums benzīnam tika palielināts no 5% līdz 10% un dīzeļdegvielai no 5% līdz 7%, Covid-19 pandēmijas dēļ tika ieviesti ierobežojumi, kā arī Igaunijā no 1.maija par 12 centiem tika pazemināta akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai. Paaugstinātās akcīzes nodokļa likmes ietekmē janvārī mazumtirdzniecībā realizētās autodegvielas apmērs saruka par 8,3%, savukārt februārī bija vērojams pieaugums par 2,2% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgajiem mēnešiem. "Arī pēc ārkārtējās situācijas valstī joprojām saglabājas jūtama negatīva tendence. Lai arī pamazām esam atgriezušies ierastākā ritmā pēc ierobežojumu mīkstināšanas, tomēr prognozējam, ka šogad tendence saglabāsies ar negatīvu zīmi gan zemāku akcīzes nodokļa likmju kaimiņvalstīs dēļ, gan atcelto lielo vasaras pasākumu un festivālu dēļ," uzsvēra Ligere. Viņa arī norādīja, ka līdz ar ieviestajiem ierobežojumiem vēl "negantāka" kļuvusi konkurence starp degvielas tirgotājiem. "Paredzams, ka tuvāko gadu laikā tirgus spēlētāju vidū būs sagaidāmas izmaiņas un savas pozīcijas vēl vairāk nostiprinās spēcīgākie tirgus dalībnieki, kamēr vājākie būs spiesti tirgu atstāt," pauda asociācijas izpilddirektore.  Tajā pašā laikā Ligere atzina, ka šobrīd valda liela nenoteiktība, kurai visiem ir jāpielāgojas un jābūt gataviem pārmaiņām. "Ieguvēji būs tie, kuri pratīs pielāgoties un spēs būt elastīgi," uzsvēra asociācijas izpilddirektore. 
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.