Notiesātajiem pēc ārkārtējās situācijas beigām būs jādodas uz cietumu

Sabiedrība
LETA 17:16, 28.05.2020 0

Ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātām personām pēc ārkārtējās situācijas beigām būs jādodas uz cietumu, savukārt probācijas klientiem varēs liegt, izbraukt no valsts, paredz šodien valdībā atbalstītais Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma projekts.

 
Foto: LETA

Iepriekš bija noteikts, ka ārkārtējās situācijas laikā ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātām personām soda izciešana tiek atlikta.

Likumprojekts paredz, ka epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka rīkojumu uz laiku var tikt ierobežota ieslodzījuma vietu apmeklēšana un likumā noteiktās ieslodzīto tiesības.

Tāpat epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar Valsts probācijas dienesta vadītāja rīkojumu uz laiku var tikt ierobežotas likumā noteiktās probācijas klientu tiesības, tostarp tiesības izbraukt no valsts, kā arī var tikt apturēta vai ierobežota atsevišķu dienesta funkciju īstenošana noteiktā teritorijā vai visā valsts teritorijā.

Valsts probācijas dienests klātienes tikšanos ar probācijas klientu var aizstāt ar attālinātu saziņu.

Likumprojekts paredz, ka IeVP viena mēneša laikā pēc ārkārtējās situācijas beigām nosūta ierakstītu vēstuli personai, kas notiesāta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ja spriedums stājies spēkā vai nodots izpildīšanai ārkārtējās situācijas laikā, vēstulē norādot cietumu un laiku, kad personai jāierodas uz soda izciešanu.

IeVP nodrošina, ka minētās personas īslaicīgo brīvības atņemšanas sodu sāk izciest ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Likumprojektā arī atrunāts, kā IeVP rīkoties konstatēta Covid-19 gadījumā.

Ja ieslodzījuma vietā uzņem ieslodzīto, kurš pārņemts no ārvalsts, viņu ievieto karantīnas kamerā uz laiku līdz 14 dienām.

Cietums, nodrošinot notiesāto īslaicīgo un ilgstošo satikšanos ar radiniekiem un citām personām norises atsākšanu, ņem vērā iesnieguma par satikšanos iesniegšanas datumu. Prioritāri satikšanās tiks nodrošinātas notiesātajiem, kuriem satikšanās netika nodrošināta ārkārtējās situācijas izsludināšanas dēļ.

Ieslodzīto, kas atzīts par kontaktpersonu, ieslodzīto ar aizdomām par vai konstatētu Covid-19 izvieto atsevišķi no pārējiem cietumniekiem uz laiku līdz 14 dienām, paredz likumprojekts.

Šajā laikā ieslodzītais atrodas ārstniecības personu uzraudzībā, ar viņu neveic kriminālprocesuālās darbības, ieslodzītos nekonvojē, neiesaista resocializācijas pasākumos, viņiem nenodrošina satikšanos, kā arī tiesības uz telefonzvaniem, videosaziņu un laulību reģistrāciju.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija no marta vidus līdz 9.jūnijam. Šodien Ministru kabinets ārkārtas sēdē atbalstīja likumprojektu, kas kalpos kā tiesiskais ietvars pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas Latvijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.