Otrā attālināto mācību nedēļa: kā veicas skolēniem un skolotājiem?

Sabiedrība
LETA 19:23, 02.04.2020 0

Ar attālinātajām mācībām skolās gan pedagogi, gan vecāki, gan skolēni tiek galā labi, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

 
Foto: LETA

Šādu secinājumu viņa izdarījusi, cita starpā balstoties uz veikto pedagogu aptauju. Tajā atklājies, ka visas attālināto mācību procesā iesaistītās puses īsā laikā ir pilnveidojušas savas digitālās prasmes, taču vienlaikus izgaismojusies nepieciešamība pēc lielāka atbalsta pedagogiem informācijas tehnoloģiju pielietošanā un nodrošinājumā.

Aptaujā pedagogi norādījuši, ka aptuveni 30% audzēkņu kvalitatīvākam attālināto mācību procesam būtu nepieciešama lielāka interneta pieslēguma jauda, bet vēl aptuveni trešdaļai skolēnu neesot gana daudz tehnoloģisko ierīču.

Aptuveni 96% no aptaujātajiem skolotājiem norādījuši, ka attālinātā mācību procesa nodrošināšanai viņi izmanto savus datorus un tālruņus.

"Te būtu nepieciešams lielāks atbalsts. Pedagogi norāda, ka arī izdevumi palielināsies - pieaugs gan interneta, gan telefona rēķini, kam būtu nepieciešams atbalsts," aptaujas rezultātus izklāstīja LIZDA vadītāja.

Absolūti lielākā daļa jeb 95% pedagogu atzinuši, ka atgriezeniskā saite no skolēniem attālināto mācību procesā ir laba, turpretim par sadarbību ar vecākiem skolotāju viedokļi dalās. "Ir gadījumi, kur ir ļoti laba sadarbība [ar vecākiem], bet ir gadījumi, kur komunikācija noris ļoti vēlu vakaros. Arī pedagogiem ir savas laika robežas jāuzliek, jo daudzi mēs aizmirstam, ka arī pedagogs šajā laikā strādā no mājām, un arī viņam ir bērni. (..) Un tajā pašā laikā ne visi pedagogi atceras, ka arī tam [skolēna] vecākam ir darbs no mājām un bērnu pieskatīšana," klāstīja Vanaga.

Viņa aicināja attālināto mācību procesā iesaistītās puses nebaidīties komunicēt, jo "mums, pieaugušajiem, ir jāatrod tas vidusceļš, kā palīdzēt nodrošināt sekmīgāku attālināto mācību procesu".

Vienlaikus LIZDA vadītāja uzsvēra, ka pedagogu darba apjoms attālināto mācību dēļ ir "viennozīmīgi ievērojami palielinājies". To atzinuši 95% aptaujāto pedagogu. Darba apjoma palielināšanās esot saistīta ar nepieciešamību sagatavot un pielāgot mācību saturu digitālajām platformām.

Kā ziņots, LIZDA martā veica pedagogu elektronisku aptauju ar mērķi apzināt esošo situāciju un priekšlikumus attālinātā mācību procesa īstenošanā. Pēc Vanagas teiktā, aptaujā piedalījās ap 4800 pedagogu.

Jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 14.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija, tāpēc skolēniem skola nav jāapmeklē, bet mācības notiek attālināti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos

Sestdienas vakarā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem neliela lidmašīna veikusi avārijas nosēšanos, apstiprināja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Sabiedrība Agresīvie autovadītāji Latvijā tiks sodīti ar dārgu apdrošināšanu (+VIDEO)

Ar huligānismu uz ceļa ir saskārušies lielais vairums Latvijas iedzīvotāju.

Sabiedrība Svētdien debesis pakāpeniski aizklās mākoņi

Nedēļas pēdējā dienā debesis virs Latvijas pakāpeniski aizklās mākoņi un kļūs par pāris grādiem vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Lasiet arī

Pasaule Financial Times: Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus Eiropā

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Interesanti fakti Mazie vecāku noslēpumi: kā bērnam uzdāvināt viedtālruni (+VIDEO)

Lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus.

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.