• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tikai elektroniski! VID pārtrauks tiešo komunikāciju ar iedzīvotājiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:48, 20.02.2020


Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, paredzot, ka iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nodokļu administrēšanas jautājumos no 2021.gada nodokļu maksātāji varēs iesniegt tikai Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).



Plānots, ka elektroniski būs jāiesniedz jebkurš iesniegums, kurā ietverts VID kompetencē esošs lūgums, sūdzība, jautājums vai priekšlikums, kā arī gada ienākumu deklarācija.

Lai personas, kas nav EDS lietotājas, varētu apgūt iemaņas darbam ar elektronisko sistēmu, ka arī, lai VID varētu veikt izglītojošus pasākumus un informēt iedzīvotājus par gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu elektroniski, izmaiņas plānots ieviest no 2021.gada 1.janvāra.

Lai persona varētu lietot EDS, tai būs jāreģistrējas kā sistēmas lietotājam. To varēs izdarīt tiešsaistē, autentificējoties ar internetbankas rīkiem, elektronisko identifikācijas karti vai drošu elektronisko parakstu. Tāpat par EDS lietotāju varēs kļūt, personīgi iesniedzot rakstisku iesniegumu VID un apliecinot savu identitāti. VID iesniedzēju reģistrēs kā EDS lietotāju un tam piešķirs lietotājvārdu un paroli.

Likuma grozījumi rosināti, lai paātrinātu informācijas apriti un samazinātu administratīvo slogu gan nodokļu maksātājiem, gan nodokļu administrācijai.

Patlaban VID nodokļu maksātājiem nodrošina vairāk nekā 220 dažāda veida pakalpojumus nodokļu (nodevu) administrēšanas un muitas jomā. VID apkopotie dati liecina, ka ik gadu, piemēram, apmēram 18% no gada ienākumu deklarācijām tiek iesniegtas papīra veidā.

Apspriežot iecerētās izmaiņas, par likumprojekta virzību atbildīgās Budžeta komisijas sēdē izskanēja vairāki jautājumi, tostarp par to, cik samērīga ir pilnīga pāreja uz saziņu elektroniski. Tika uzsvērts, ka ikvienam, kuram ir nepieciešams, piemēram, noskaidrot kādu interesējošu jautājumu, iesniegt sūdzību vai apstrīdēt pieņemtu lēmumu, ir jānodrošina iespēja to izdarīt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atbildību par skolēnu vājajām zināšanām aicina prasīt no izglītības iestādēm

Par skolēna zināšanām atbildība jāuzņemas skolai, jo tā visātrāk var pamanīt izmaiņas skolēna sniegumā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zane Oliņa un Pāvels Pestovs, kuri iepriekš bija atbildīgi par projekta "Skola2030" mācību satura izstrādi un ieviešanu.

Sabiedrība LVC: Būvdarbi notiek 21 valsts ceļu posmā

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi sākušies 21 posmā, no tiem deviņi ir uz reģionālajiem autoceļiem, trīs - uz vietējiem, kā arī darbi notiek uz septiņiem tiltiem, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Rēzeknē izveidota jauna dienesta suņu infrastruktūra (+VIDEO)

VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas dienests tika izveidots 2004.gadā, un šobrīd tur strādā 44 četrkājainie strādnieki.

Sabiedrība Nākamnedēļ kāps ūdens līmenis Daugavā

Spēcīgu nokrišņu dēļ nākamnedēļ gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavā, liecina laika prognozes.

Lasiet arī

Sabiedrība Bijuši VID ģenerāldirektore saņēmusi gandrīz 22 000 eiro atlaišanas pabalstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) bijuši ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme saņēmusi gandrīz 22 000 eiro atlaišanas pabalstu, pavēstīja VID pārstāvji.

Ekonomika Iedzīvotāji VID iesnieguši vairāk nekā 92 000 gada ienākumu deklarāciju

Piektdien pirmajās stundās, proti, līdz plkst.9 iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir iesnieguši vairāk nekā 92 000 deklarāciju, aģentūru LETA informēja VID pārstāvji.

Ekonomika Šmite-Roķe: Būtu jāpaaugstina VID nepiedzenamo parādu zemākais slieksnis

Būtu nepieciešami grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas pašlaik paredz, ka VID drīkst nepiedzīt parādus, kas ir mazāki par 15 eiro, kas mūsdienās ir ļoti maza summa, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunā VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Ekonomika VID tīmekļvietnē būs apskatāms katra uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitings

No trešdienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tīmekļvietnē ikviens interesents var aplūkot katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu, informē VID pārstāvji.