Rēzeknes pusē atklāta reta sēne

Sabiedrība
LETA 13:29, 12.02.2020 0

Valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas Valsts meži" (LVM) speciālists meža inventarizācijā Taudejāņu mežā netālu no Rēzeknes atklājis šķietami izzudušu, retu sēni - Toverīšu sarkosomu, liecina informācija LVM mājaslapā.

 
Foto: Facebook

Sēne neuzkrītošā kafijas krāsā atrasta starp brūnajām, nobirušajām apses lapām bērzu mežaudzē, kur sastopamas atsevišķas egles un apses. LVM vides plānošanas speciāliste Diāna Marga jauno vietu apsekoja un nelielā platībā konstatēja ļoti vitālu atradni, kurā auga vairāk nekā 100 Toverīšu sarkosomas īpatņi.

Marga skaidroja, ka Taudejāņu mežs ir ceturtā lielākā zināmā sugas atradne LVM Ziemeļlatgales reģionā. Iepriekš konstatētajās vietās bija fiksēti tikai atsevišķi īpatņi - kopskaitā līdz astoņiem, tādēļ par šo daudzskaitlīgo atradumu ir prieks.

LVM informē, ka sēņu atrašanas vietā izveidota laukumveida aizsargājamā sugas atradne, lai sugu saglabātu un nodrošinātu sēnei nepieciešamo dabisko mikroklimatu. Toverīšu sarkosoma tikai ļoti optimālos apstākļos varētu uzaugt katru gadu, citādi pārtraukums starp vienas un tās pašas atradnes ražu var būt 10 līdz 12 gadi.

Jau ziņots, ka toverīšu sarkosoma ir Latvijā un Eiropā reta un aizsargājama suga, kas Latvijā savulaik tika uzskatīta par izzudušu, taču pēdējos gados atrasta vairākās vietās. Pirmo reizi Ziemeļlatgales reģionā toverīšu sarkosoma tika atrasta 2015.gada pavasarī Rēzeknes novada Lendžu pagastā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Sabiedrība Nosaukta summa, kāda nepieciešama patvertņu izveidošanai

Latvijā patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai indikatīvi būtu nepieciešami kā minimums 98 679 900 eiro, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) ziņojuma projekts valdībai.

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.

Sabiedrība Izglītības nodrošināšana ukraiņu bēgļu bērniem varētu izmaksāt 2 miljonus eiro

Lai nodrošinātu mācības visiem ukraiņu bēgļu bērniem, no septembra līdz decembrim būs nepieciešami kopā 2 356 507 eiro, bet 2025.gadā - 4 316 027 eiro, liecina likumprojekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Lasiet arī

Sabiedrība  Vārda brīvības ierobežojumi rada nelaimīgas sabiedrības

Svinot pasaules preses brīvības dienu, ko ik gadu atzīmē 3.maijā, eksperti aicina būt modriem un atcerēties, ka preses brīvībai ir būtiska loma iekļaujošas sabiedrības veidošanā un demokārtijas stiprināšanā.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Kriminālziņas Aiztur ārzemnieku par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem

Rīgā aizturēts ārzemnieks par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem, informē Valsts policija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.