Pērn sākti 6 kriminālprocesi par nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu

Sabiedrība
LETA 12:53, 27.01.2020 0

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušā gadā ir sācis sešus kriminālprocesus par iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, aģentūra LETA noskaidroja VDD.

 

Pērn VDD rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret trīs personām trīs kriminālprocesos, kas sākti saistībā ar darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Pagājušajā gadā VDD izbeidza divus kriminālprocesus par iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, jo izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka nav noticis noziedzīgs nodarījums.

Savukārt 2018.gadā VDD sāka četrus kriminālprocesus saistībā ar aizdomām par minēto noziegumu. 2018.gadā VDD rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām divos kriminālprocesos. Togad saistībā ar iestājušos noilgumu izbeidza divus kriminālprocesus par iespējamu nacionālā naida izraisīšanu.

VDD norādīja, ka dienests veic izmeklēšanu saistībā ar tā dēvēto naida runu, pastāvot aizdomām, ka ir apdraudētas nacionālās drošības intereses, piemēram, konstatēta saistība ar ekstrēmi vai radikāli noskaņotu personu vai organizāciju.

Savukārt ikdienā sastopamā naida runa, kas vērsta pret kādu nacionalitāti, bet nav saistīta ar iespējamu apdraudējumu nacionālās drošības interesēm, ir Valsts policijas kompetences jautājums. Ņemot vērā minētos apstākļus, VDD varot izvērtēt tendences nacionālā naida un nesaticības izraisīšanas gadījumos tikai atbilstoši savai kompetencei.

Pēc VDD vērojumiem, salīdzinot ar 2018.gadu, tendences šāda veida noziedzīgos nodarījumos nav būtiski mainījušās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgas iedzīvotājiem piegādāti vairāk nekā 83,5 kubikmetri melnzemes

Rīgas apkaimju labiekārtošanai iedzīvotājiem šopavasar piegādāti vairāk nekā 83,5 kubikmetri melnzemes.

Sabiedrība Samazinās slieksni kriminālatbildībai par partiju nelikumīgu finansēšanu

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtos ierosinājumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredzētu līdz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apmēram, no kura iestājas kriminālatbildība.

Sabiedrība Valmieras skolēni uzsāka nodarbības jaunajā sporta zālē (+VIDEO)

Vidusskolai - attīstības centram ir arī būtiska nozīme bērnu ar dzirdes traucējumiem izglītošanā.

Lasiet arī

Sabiedrība Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, aģentūru LETA informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Kriminālziņas Par aptuveni 25 000 eiro saremontēts Latvijā vienīgais ūdensmetējs

Valsts policijai (VP) par aptuveni 25 000 eiro saremontēts Latvijā vienīgais ūdensmetējs, noskaidroja aģentūra LETA.

Sports Ar diviem mačiem Rīgā sāksies Latvijas futbola virslīgas otrais aplis

Šodien "Tonybet" Latvijas futbola virslīgā Rīgā notiks divas otrā apļa spēles.

Sabiedrība Rīgā ieviestas izmaiņas 30., 37., 41. un 54. autobusa maršruta kustībā (karte)

Turpinoties tramvaja sliežu, apakšzemes komunikāciju, kā arī citiem infrastruktūras pārbūves darbiem, no šodienas ieviestas izmaiņas 30., 37., 41. un 54. autobusa maršruta kustībā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Rīgas satiksme".