• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zviedrija plāno armiju palielināt par trešdaļu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 18:34, 16.10.2024


Zviedrija līdz 2030.gadam palielinās savas militārās aizsardzības jaudu gandrīz par trešdaļu, piešķirot papildu finansējumu civilajai aizsardzībai, munīcijai, rezerves daļām un remontdarbnīcām.



Zviedrija līdz 2030.gadam plāno palielināt savus bruņotos spēkus no 88 000 līdz 115 000 militārpersonu, tostarp palielinot profesionālo karavīru, jauniesaucamo, civilo darbinieku un zemessargu skaitu, otrdien paziņoja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Jonsons.

Iepazīstinot ar aizsardzības likumprojektu periodam no 2025.gada līdz 2030.gadam, ministrs sacīja, ka situācija pasaulē ir sarežģīta un steidzami jāveido spēcīgāka aizsardzība.

Jaunais likumprojekts balstīts uz Zviedrijas parlamenta Aizsardzības komitejas ziņojumiem. Komiteja nolēma par gadu paātrināt likumprojekta pieņemšanu, lai būtu iespējams spēcīgāk un efektīvāk reaģēt uz pārmaiņām pasaulē, sākot ar Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, kā arī Zviedrijas integrāciju NATO, sacīja Jonsons.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gadā Zviedrija un Somija iesniedza pieteikumus dalībai NATO, un Zviedrija martā kļuva par jaunāko valsti, kas pievienojusies NATO.

Likumprojektā paredzēti 174 miljardi Zviedrijas kronu (15,3 miljardi eiro) militārajai aizsardzībai un 37,5 miljardi kronu (3,3 miljardi eiro) civilajai aizsardzībai piecu gadu periodā. Šīs investīcijas ir pamatotas ar pašreizējo saspringto ģeopolitisko situāciju, skaidroja valdība.

Līdz ar jaunajām investīcijām Zviedrija 2028.gadā aizsardzībai tērēs 2,6% no IKP, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā pašreiz, un Jonsons sacīja, ka tas atbilst NATO sākotnējām vēlmēm attiecībā uz Zviedrijas kaujas spējām.

Saskaņā ar Zviedrijas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju likumprojektā liela uzmanība pievērsta kaujas vienību kalpošanas laika pagarināšanai, nevis jaunu ieroču sistēmu iegādei. Tāpēc likumprojektā uzsvērta nepieciešamība iegādāties aprīkojumu, jo īpaši munīciju, piemēram, artilērijas lādiņus un kaujas lidmašīnām paredzētās kaujas raķetes.

Īpaši ieguldījumi paredzēti pretgaisa aizsardzībā, jo īpaši pretdronu un jūras pretgaisa aizsardzībā. "Mums ir laba aizsardzības sistēma, taču tā ir pārāk maza, un ir nepieciešams vairāk tehnikas," preses konferencē sacīja Aizsardzības komitejas pārstāvis.

Pretestības un izturības stiprināšana uzsvērta arī civilajā jomā - elektronisko sakaru, transporta, pārtikas un ūdens apgādes, energoapgādes, veselības aprūpes un neatliekamās palīdzības jomās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Microsoft: Ziemeļkorejas hakeri nozaguši trīs miljardus dolāru

Ziemeļkorejas hakeri kopš 2017.gada ir nozaguši kriptovalūtu aptuveni trīs miljardu dolāru vērtībā, un tā izmantota Phenjanas kodolprogrammas finansēšanai, teiks uzņēmuma "Microsoft" ziņojumā "Kiberdrošība 2024".

Pasaule Jāturpina stingri ieviest esošās sankcijas un jāizskauž "ēnu flote"

Ārlietu ministre Baiba Braže tikās ar ES īpašo sūtni sankciju jautājumos Deividu O'Salivanu.

Pasaule Herisa: Mana prezidentūra nebūs Baidena prezidentūras turpinājums

ASV demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Herisa trešdien sniedza pirmo interviju konservatīvajam telekanālam "Fox News", Herisai cita starpā norādot, ka viņas prezidentūra, gadījumā ja uzvarēs vēlēšanās, nebūs Džo Baidena prezidentūras turpinājums.

Lasiet arī

Sabiedrība Zviedrija pēc iestāšanās NATO Latvijā solījusi izvietot 600 karavīrus

Zviedrija pēc iestāšanās NATO Latvijā solījusi izvietot 600 karavīrus, intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Strūberga.

Pasaule Ungārijas parlaments pirmdien balsos par Zviedrijas pievienošanos NATO

Ungārijas parlaments pirmdien balsos Zviedrijas pievienošanos NATO, paziņoja augsta ranga valdošās partijas "Fidesz" amatpersona.

Pasaule Orbāns apliecina Stoltenbergam atbalstu Zviedrijas dalībai NATO

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns trešdien paziņoja, ka telefonsarunā ar NATO vadītāju Jensu Stoltenbergu atkārtoti apliecinājis savu atbalstu Zviedrijas dalībai aliansē.

Pasaule Turcijas parlaments atbalsta Zviedrijas uzņemšanu NATO

Turcijas parlaments otrdien ar lielu balsu vairākumu atbalstījis Zviedrijas uzņemšanu NATO.