• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nobela prēmija ekonomikā piešķirta par pētījumiem par labklājības atšķirībām

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 19:35, 14.10.2024


Šā gada Nobela prēmija ekonomikā piešķirta Daronam Adžemoglu, Saimonam Džonsonam un Džeimsam Robinsonam par pētījumiem par labklājības atšķirībām starp valstīm.



Šie trīs ekonomisti "ir pierādījuši, cik liela nozīme valsts labklājībai ir sabiedrības institūcijām", pirmdien paziņoja Zviedrijas Karaliskās Zinātņu akadēmijas Nobela komiteja.

"Sabiedrības ar vāju tiesiskumu un institūcijām, kas ekspluatē iedzīvotājus, nerada izaugsmi vai pozitīvas pārmaiņas. Laureātu pētījumi palīdz mums saprast, kāpēc," uzsvēra komiteja.

"Viens no mūsu laika lielākajiem izaicinājumiem ir samazināt milzīgās ienākumu atšķirības starp valstīm. Laureāti ir pierādījuši sabiedrības institūciju nozīmi šā mērķa sasniegšanā," norādīja komitejas priekšsēdētājs Jākobs Svensons.

Viņš piebilda, ka šo zinātnieku pētījumi ļāvuši "daudz dziļāk izprast pamatcēloņus, kādēļ valstis cieš neveiksmi vai gūst panākumus".

Turcijas un ASV dubultpilsonis Adžemoglu un Lielbritānijas un ASV dubultpilsonis Džonsons strādā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, bet Lielbritānijas pilsonis Robinsons veic pētījumus Čikāgas Universitātē.

Pērn Nobela prēmija ekonomikā tika piešķirta amerikāņu ekonomistei Klaudijai Goldinai par pētījumiem, kas palīdzējuši izprast sieviešu lomu darba tirgū

Pagājušajā nedēļā tika paziņoti šā gada Nobela prēmiju medicīnā, fizikā, ķīmijā un literatūrā, kā arī Nobela Miera prēmijas laureāti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Dienvidkoreja neizslēdz ieroču piegādes Ukrainai

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Čo Tējuls uzskata, ka Dienvidkoreja nevar palikt pasīva, reaģējot uz Ziemeļkorejas karavīru ierašanos Krievijā.

Pasaule Krimas platformas samita dalībnieki aicina palielināt atbalstu Ukrainai

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita dalībnieki ceturtdien apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā aicina palielināt atbalstu Ukrainai.

Pasaule Igaunijā neplāno slēgt Barklaja de Tolli mauzoleju

Igaunija neplāno slēgt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli mauzoleju, paziņojis Tervas pašvaldības padomes priekšsēdētājs un Igaunijas parlamenta deputāts Maido Rūsmans.

Pasaule Abu Meri: Vairs nekur Libānā nevar justies droši

Biežo un neprognozējamo Izraēlas militāro triecienu dēļ Libānā vairs nav tādu vietu, kur civiliedzīvotāji varētu justies droši, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Libānā dzimušais Latvijas veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), atsaucoties uz informāciju, ko ieguvis no saviem radiem un paziņām dzimtenē.

Lasiet arī

Pasaule Piešķirta Nobela prēmija fizikā: tā ir zinātnieku trijotne!

Otrdien Nobela prēmiju fizikā saņēma Pjērs Agostīni, Ferencs Krauss un Anne Lijē par pētījumiem pie elektronu izpētes instrumentiem atomu un molekulu iekšienē.

Pasaule Nobela prēmija tiks palielināta līdz 11 miljoniem kronu

Nobela fonds paaugstinās Nobela prēmijas summu par vienu miljonu zviedru kronu līdz 11 miljoniem kronu (apmēram 920 000 eiro).

Pasaule Nobela Miera prēmijas kandidātu vidū dominē Ukrainas kara tēma

Nobela Miera prēmijas kandidātu vidū šogad atkal dominē Ukrainas kara tēma, un prestižajai balvai cita starpā izvirzīts gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, gan NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Pasaule Pandēmijas dēļ Nobela miera prēmijas pasniegšana pārcelta uz citu vietu

Nobela miera prēmijas pasniegšanas ceremonija pandēmijas dēļ šogad notiks nevis Oslo domes zālē, bet Oslo universitātes aulā, otrdien paziņojuši organizatori.