Azerbaidžānas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija

Pasaule
LETA 20:46, 02.09.2024 0

Azerbaidžānas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās svētdien, kā jau bija gaidāms, uzvarējusi prezidenta Ilhama Alijeva pārstāvētā partija "Jaunā Azerbaidžāna".

 

Opozīcija kritizējusi vēlēšanas, norādot uz daudziem pārkāpumiem, tai skaitā vairākkārtēju balsošanu.

Saskaņā ar konstitūciju vēlēšanām bija jānotiek pēc diviem mēnešiem, bet Alijevs tās izsludināja agrāk, lai tās nepārklātos ar ANO klimta konferenci COP29, kas novembrī notiks Baku.

Starptautiskie novērotāji nevienas vēlēšanas Alijeva 20 gadus ilgās valdīšanas laikā nav atzinuši par brīvām un godīgām.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem "Jaunā Azerbaidžāna" izcīnījusi 68 no 125 vietām parlamentā. 45 vietas ieguvuši neatkarīgie kandidāti un 12 vietas sadalītas starp deviņām politiskajām partijām, kas visas tiek uzskatītas par Alijevam lojālām.

Parlamentā iekļuvis tikai viens opozīcijas kandidāts no "Republikāņu alternatīvās partijas".

Baku ir izpelnījusies Rietumu kritiku par politisko oponentu vajāšanu un neatkarīgo mediju apspiešanu.

Azerbaidžānā vara ir koncentrēta prezidenta rokās un parlamentam ir ierobežota loma valsts dzīves veidošanā.

Alijevs pārvalda Azerbaidžānu ar "dzelzs dūri" kopš 2003.gada, kad pārņēma varu valstī pēc sava tēva, bijušā čekas virsnieka un komunistu laiku līdera, Heidara Alijeva nāves.

62 gadus vecais Alijevs pašreiz var lepoties ar lielu popularitāti, pateicoties zibensofensīvai Kalnu Karabahā pērnā gada septembrī. Zibensofensīva beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga faktiski visi armēņu iedzīvotāji.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Pasaule Plūdos Centrāleiropā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 16

Vētras "Boriss" izraisītajos plūdos Centrāleiropā bojāgājušo cilvēku skaits pirmdien pieaudzis līdz 16.

Pasaule Ukraina mudina ANO sniegt humāno palīdzību Kurskas apgabalā

Ukrainas Ārlietu ministrija aicinājusi ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (SSKK) iesaistīties humānās palīdzības sniegšanā Kurskas apgabala teritorijās, kas atrodas Ukrainas bruņoto spēku kontrolē, teikts ministrijas paziņojumā.

Lasiet arī

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Sabiedrība Latvijas un Azerbaidžānas attiecības attīstās pozitīvi un dinamiski (+VIDEO)

Šogad prezidenti Alijevs un Rinkēvičs apmainījās draudzīgām vēstulēm.

Pasaule Alijevs izsludina 7.februārī Azerbaidžānas prezidenta vēlēšanas

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs ceturtdien izsludinājis pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas 7.februārī. Kārtējās vēlēšanas Azerbaidžānā bija paredzētas 2025.gadā.

Pasaule Azerbaidžāna aizturējusi bijušo Kalnu Karabahas prezidentu Arutjunjanu

Azerbaidžāna ceturtdien paziņoja par Kalnu Karabahas bijušā prezidenta Arajiku Arutjunjana aizturēšanu aizdomās par agresijas karu un kara noziegumiem.